X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Un print saudit destabilizeaza lumea araba

12 ian. 2016,, 20:00   Externe
1140 0

Foto: newsru.com

La sfarsitul anului trecut, serviciul german de spionaj, BND, a apreciat, intr-un scurt memoriu, ca Arabia Saudita ar fi adoptat o "politica impulsiva de interventie". Documentul schiteaza portretului ministrului saudt al apararii, Mohammed ben Salmare, fiul preferat al regelui Salmane ben Abdelaziz al Saoud si care, potrivit The Independent, este prezentat drept unul dintre jucatorii politci care incearca sa destabilizeze lumea araba.

Serviciile germane de spionaj nu au obiceiul de a comunica presei documente cu continut exploziv referitoare la un aliat atat de puternic precum Arabia Saudita. Aparitia acestui raport a provocat ingrijorare la BND, dar si nemultumirea Riadului, care a protestat oficial.

Totusi, "nota interna" elaborata de expertii BND dezvaluite temerea ca Arabia Saudita ar putea sa devina un actor imprevizibil si periculos. Un fost ministru dintr-o tara din Orientul Mijlociu, a declarat in acest sens: "In trecut, sauditii obisnuiau sa-si anunte deschis intentiile si sa lanseze avertismente cand doreau sa dea jos un guvern care nu le era pe plac. Dar in ultimul timp, comportamentul lor s-a schimbat considerabil", a spus respectivul oficial sub acoperirea anonimatului.

BND enumera cateva domenii, unde Arabia Saudita a adoptat o politica mai agresiva. Spre exemplu, la inceputul anului trecut, Riad a incurajat crearea in Siria a unei formatiuni militare care reuneste combatantii miscarii Frontul al-Nosra, filiala a al-Qaeda. In Yemen, ea a angajtat un razboi impotriva fortelor armate nationale.

E adevarat, nici una dintre aceste aventuril ae printului Mohammed nu au dat rezultatul scontat, dar ele au consolidat pozitia oficialului saudit in interiorul tarii sale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?