Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dosarul Filat: Apărarea este revoltată de mersul procesului de judecată și cere transparență

5 ian. 2016,, 18:00   Politică
1039 10
Дело Филата: защита возмущена ходом судебного процесса и требует гласности
Foto: jurnal.md
Apărarea lui Vladimir Filat a declarat că există mai multe încălcări ale Codului de procedură penală în cadrul procesului de judecată a clientului lor. Declarația a fost făcută de avocatul politicianului Igor Popa, după ședința de judecată de pe 5 ianuarie, informează NOI.md.

Judecătoria sectorului Buiucani a prelungit astăzi termenul de arest a lui Vladimir Filat cu 90 de zile. „Ne-am convins o dată în plus de faptul cum se încalcă drepturile cetățenești ale clientului meu. Judecătorii au încălcat principiul public de desfășurare a ședințelor de judecată”, a declarat Popa. Avocatul a subliniat că rămîne neclar, de ce în instanță a fost transmisă doar o parte din materiale, iar multe fapte importante au rămas la etapa de anchetă preliminară.

Apărarea califică procedura judecătorească în dosarul Filat drept una ofensatoare și declară că va depune plîngere. Avocatul a subliniat că acceptarea solicitării procurorilor de a desfășura ședințele de judecată cu ușile închise contravine articolului 316 din Codul de procedură penală, care stipulează că ședințele sînt publice, cu excepția cazurilor prevăzute în articolul 18 din Codul de procedură penală.

Astfel, articolul 18 prevede că accesul în sala de judecată poate fi interzis doar „prin încheiere motivată, pe parcursul întregului proces sau al unei părţi din proces, în interesul respectării moralităţii, ordinii publice sau securităţii naţionale, cînd interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor în proces o cer, sau în măsura considerată strict necesară de către instanţă cînd, datorită unor împrejurări speciale, publicitatea ar putea să prejudicieze interesele justiţiei”.

Prima ședință de judecată în dosarul Filat urma să aibă loc pe 29 decembrie 2015, însă nu s-a desfășurat din cauza recuzării completului de judecată. Igor Popa a precizat că prima ședință completă de judecată este preconizată pentru data de 15 ianuarie.

Fostul premier Vladimir Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență. El a fost reținut la 15 octombrie. În acea zi, la sesizarea procurorului general, Corneliu Gurin, el a fost privat de imunitatea de deputat. Procuratura Genarală insistă că Filat este implicat în scoaterea banilor din „Banca de Economii”. Potrivit mărturiilor lui Ilan Șor depuse pe acest caz, omul de afaceri i-ar fi transferat lui Filat peste 250 de milioane de dolari SUA. Dacă Filat va fi găsit culpabil, el riscă de la 7 pînă la 15 ani de închisoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?