În Moldova va fi lichidată încă o școală cu predare în limba rusă

În Moldova va fi lichidată încă o școală cu predare în limba rusă
Молдова лишится еще одной русской школы
 Foto: school.ru
În satul Troița Nouă, raionul Anenii Noi, funcționează un gimnaziu cu predare în limba rusă, dar acesta va exista luni numărate – „optimizarea” a înghițit și această instituție de învățămînt, a comunicat pentru reporterul Sputnik Vera Osipova, conducătoarea ansamblului folcloric „Sudarușka” din satul Troița Nouă.

„Autoritățile spun că motivul închiderii gimnaziului este numărul insuficient de elevi. Acum, în școala noastră sînt circa 50 de elevi, iar cu cinci ani în urmă erau pînă la 70”, a menționat Osipova.

Potrivit acesteia, elevii din Troița Nouă, în noul an de învățămînt, vor merge la lecții în satul vecin Ciobanovca, unde funcționează o școală ruso-moldovenească.

„În gimnaziul nostru lucrează 10 pedagogi. Acestora li se promite loc de lucru în localitățile vecine. Vom vedea cum se vor ține de cuvînt autoritățile”, a spus Osipova.

Ea a adăugat că satul Troița Nouă pur și simplu este pe cale de dispariție, populația lui micșorîndu-se permanent. Chiar și anul acesta au plecat peste hotare cîteva familii cu copii.

Problema închiderii gimnaziului cu predare în limba rusă din satul Troița Nouă a fost abordată în anul 2013. Pentru a evita „optimizarea” și a atrage atenția opiniei publice asupra acestei probleme, părinții copiilor au blocat de cîteva ori un traseu de importanță națională.
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load