Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tomatele din Transnistria vor substitui roşiile turceşti pe piaţa rusească

7 dec. 2015,, 09:45   Economie
5279 8
Foto: antena3.ro
Tomatele din Transnistria ar putea substitui pe piaţa rusească roşiile turceşti care au ajuns sub incidenţa interdicţiei de introducere a acestora în Rusia, relatează NOI.md.

De menţionat că reprezentanţii reţelelor comerciale ruseşti au început să vorbească despre faptul că Transnistria ar putea elimina de pe piaţa rusească roşiile turceşti, substituindu-le cu tomatele sale de calitate înaltă cultivate în serele moderne, încă pînă în momentul în care Turcia a doborît avionul de vînătoare al Federației Ruse şi au fost introduse sancţiuni în privinţa produselor turceşti livrate pe piaţa rusească. Iar după instituirea sancţiunilor, interesul pentru roşiile transnistrene cultivate în sere a sporit şi mai mult.

Membrii delegaţiei reprezentanţilor cercurilor de afaceri din regiunea Arhanghelsk, care întrunesc 30 de reţele comerciale private din Rusia, au menţionat în cadrul vizitei la o seră ultramodernă de generaţia a V-a pentru cultivarea tomatelor, construită de Întreprinderea „Tiraspoltransgaz” din Transnistria, că deja în octombrie în Rusia s-a înregistrat deficit de roşii. Volumul producţiei complexelor de sere autohtone este foarte mic, deoarece condiţiile climaterice se înrăutăţesc. Totodată, în această perioadă, pe piaţa rusească se atestă un volum insuficient de roşii importate din Turcia şi Maroc. Ei au specificat că oferta de tomate din Transnistria prezintă un interes mare, deoarece în Rusia se înregistrează o cerere sporită la aceste produse şi, dacă serele din Transnistria vor cultiva roşiile anul împrejur, atunci anume producătorii transnistreni vor avea avantaj în cazul unor achiziţii pe termen lung.

Pentru încălzirea serei construite de Întreprinderea „Tiraspoltransgaz” se foloseşte energia termică eliminată de staţiile de pompare a gazelor naturale, adică energia care anterior se pierdea în van. Productivitatea unui astfel de complex de sere este de 1,5 ori mai mare decît a unei sere obişnuite. Potrivit directorului interimar al acestui complex de sere, Natalia Keller, s-a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii reţelelor comerciale ruseşti pe marginea livrărilor de tomate care vor fi cultivate în viitor. Se preconizează că aceste roşii ar putea substitui cu succes tomatele turceşti pe piaţa Rusiei, cu atît mai mult că calitatea lor este mai înaltă. Totodată, acestea nu sînt apoase ca cele din Turcia și au coajă subţire.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?