Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Filat a intrat în greva foamei

30 noi. 2015,, 17:48   Parerile expertilor
1967 9
Филат объявил голодовку
Foto: sputnik.md
Astăzi liderul PLDM, deţinut în Penitenciarul nr.13, a intrat în greva foamei în semn de protest împotriva acţiunilor Procuraturii Anticorupţie şi administraţiei instituţiei penitenciare. Anunțul a fost făcut de avocaţii politicianului, relatează NOI.md.

Politicianul în detenţie a fost vizitat astăzi de cinci deputaţi colegi din fracţiunea parlamentară, care au spus că condiţiile de detenţie a acestuia sînt groaznice. Reamintim că la 24 noiembrie acesta a fost transferat într-o celulă din subsol.

În opinia analistului Victor Ciobanu, cu siguranță acesta este un truc pentru a exercita presiune politică asupra lui Vlad Filat, pentru ca acesta, la rîndul său, să influențeze într-un fel asupra Partidului Liberal Democrat, astfel încît formațiunea să fie mai conciliantă în timpul negocierilor privind crearea următoarei alianțe. Apropo, în momentul de faţă se desfăşoară şedinţa Consiliului Naţional Politic al liberal-democraților.

„Este interesant cu ce hotărîre vor ieşi ei. De asemenea, am fost curios să citesc fragmentele din interviul procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov, în care el a vorbit univoc despre procedura de ridicare a imunității lui Filat fără prezentarea dovezilor și că mai degrabă ar trebui să fie demis procurorul general, Corneliu Gurin. Grabă în care s-a produs totul ne vorbeşte despre un scenariu de decapitare a PLDM. Apoi, aşa cum ne amintim, a urmat încă o demisie demonstrativă a prim-ministrului Streleţ în acelaşi scop. Iar faptul că Filat a fost transferat în subsol din cauza faptului că chipurile ar fi avut loc o pană de curent este un truc bine-cunoscut pentru exercitarea presiunii psihologice încă de pe vremurile lagărelor sovietice – ba el stă cu cineva, ba este transferat în mod constant dintr-o celulă în alta. Acest lucru se face pentru a influența în sens pozitiv, potrivit ideii scenariştilor, asupra colegilor de partid. Deocamdată se observă că aceştia nu au făcut nicio concesie în faţa Partidului Democrat”, a remarcat expertul.

În opinia lui, această istorie, desigur, nu este una frumoasă, nu este europeană, adică, atît timp cît nu va fi dovedită vina Filat, el este doar un acuzat. „În acelaşi timp, procurorul i-a interzis lui Filat să vorbească cu presa. Oare poate el influența în acest mod asupra mersului anchetei? În general, se simte clar o presiune constantă și lipsa unor probe distincte din partea anchetei. În cazul în care se merge pe principiul celebrului procuror general sovietic Vîşinski, potrivit căruia mărturisirea este regina probelor, iar clientul trebuie să cedeze şi să-și asume întreaga vină, aceasta este o degradare completă a sistemului judiciar”, consideră Victor Ciobanu.

P.S. Acuzatul Vlad Filat a revenit în fosta sa celulă după ce pentru cîteva zile a fost transferat în altă încăpere din motive tehnice. Potrivit reprezentanţilor Departamentului Instituţiilor Penitenciare, astfel de măsuri sînt efectuate în mod regulat şi în alte celule în care apar probleme, luînd în considerare vechimea clădirii Penitenciarului nr.13 de la Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?