X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Diacov: Țara devine dependentă de droguri

30 noi. 2015,, 16:40   Parerile expertilor
1835 1
Дьяков: Страна становится наркозависимой
Фото: ff.md
„În Moldova anual se vînd droguri în valoare de aproximativ 12 mil.lei. Dacă acești bani ar fi direcționați în agricultura țării noastre agrare, imaginați-vă, ce am fi realizat. Țara devine dependentă de droguri”, - a declarat procurorul Chișinăului Ion Diacov la conferința de presă de luni, 30 noiembrie, comunică NOI.md.

Cînd Diacov a revenit în procuratura orașului Chișinău în anul 2010, el a menționat că în acea perioadă în instanța de judecată n-a fost examinat nici un dosar penal cu acuzații în legătură cu drogurile. Aproximativ doi ani procuratura capitalei s-a specializat în traficul de droguri și narcomani.

„La fiecare discotecă din Chișinău se vînd droguri, de la 10 pînă la 30% din vizitatorii lor se află în stare drogată. În realitate procentul persoanelor, care consumă și distribuie aceste droguri, este mult mai mare, decît cel înregistrat. Țara se încadrează în dependență de droguri”, - a concluzionat Ion Diacov.

Procuratura Chișinău a neutralizat 54 grupări criminale, care practicau traficul de droguri. În cadrul procuraturii capitalei în dezvăluirea acestui gen de infracțiuni este specializat doar un singur procuror – Pavel Vinițkii. Rezultatele muncii lui sînt mult mai impunătoare, decît ale celor 700 de procurori din întreaga republică. Din cei aproximativ 1450 de deținuți ai izolatoarelor la toate genurile de infracțiuni peste 450 se află acolo grație unui singur procuror, consideră Diacov.

„Am văzut stenograma ședinței Consiliului superior al securității Rusiei, prezidată de Putin, unde a fost examinată chestiunea privind drogurile. Eu i-am scris președintelui Timofti un memorandum despre situația din Moldova și i-am propus să examineze această chestiune la ședința Consiliului nostru de securitate. El, însă, spre deosebire de Putin, n-a găsit timp atunci, cînd Moldova se încadrează în dependență de droguri. Multe droguri, care se produc în țara noastră sau trec în tranzit pe la noi, sînt direcționate spre Rusia – în valoare de milioane de euro”, - a menționat Diacov.

Potrivit spuselor lui, procuratura Chișinău s-a confruntat cu rezistență din partea colegilor de la Procuratura Generală și judecătorilor. Spre exemplu, judecătorul Lidia Vasilevici a eliberat din detenție conducătorul grupării comunale, după care acesta a fost condamnat la șapte ani de închisoare, dar nimeni nu-l caută. Judecătorul Ghenadie Lîsîi l-a eliberat pe cetățeanul Rusiei Marțeniuk și complicii lui, care erau implicați în dosarul penal privind traficul de droguri. Totodată, Victoria Curarari – mamă a nouă copii minori, este condamnată la cinci ani și două luni de privațiune de liberate pentru vînzarea a 85 grame de mac. Despre faptul, ce bani circulă în acest domeniu, se poate judeca după mărimea mitei – spre exemplu, 2 mil.euro (cazul este instrumentat de SIS).

Potrivit informației Serviciului federal pentru controlul traficului de droguri al Rusiei, căpetenia bandei, specializată în traficul de droguri din țările UE în FR, cetățeanul Moldovei a plătit 250 mii euro unuia dintre șefii MAI al Moldovei pentru informația operativă deținută despre acesta și este gata să plătească tot atît pentru date referitoare la informatori.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?