Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Expert: Unele forțe din Transnistria "au prins la minte"

30 noi. 2015,, 15:31   Parerile expertilor
1526 1

Expert: Unele forțe din Trasnistria au prins la minte
Foto : ipn.md

Pentru prima dată, bătălia pentru putere la alegerile din regiunea transnistreană s-a dat între mai multe grupuri de interese. De această părere este preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, care a explicat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că apariția concurenței politice în regiune este un semnal pozitiv, care se înscrie în regulile democrației, informează NOI.md.

Potrivit lui Manole, observatorii Promo-LEX au constatat că cea mai acerbă competiție a fost între tabăra liderului, Evgheni Șevciuk, și cea a oamenilor de afaceri, care reprezintă opoziția.

„Am văzut că Şevciuk a utilizat din plin şi resursele administrative, şi organele de forţă din regiune împotriva oponenţilor săi. Şi într-adevăr miza este una foarte mare, pentru că, din cîte am înţeles, regimul de la Tiraspol sau, mai bine spus, regimul lui Şevciuk încearcă să preia controlul maxim posibil asupra viitoarei componenţe a Sovietului Suprem, tocmai pentru a-şi asigura o guvernare de lungă durată”, a explicat președintele Asociației.

În opinia lui Ion Manole, oamenii de afaceri din regiunea transnistreană se simt, într-o anumită măsură, limitaţi în posibilităţi şi au unele probleme cu modul în care funcționează reglementările economice. Din acest considerent, aceștia ar putea avea un cuvînt de spus în politica locală, afirmă Manole.

Potrivit expertului, modul în care va evolua mai departe relația dintre Chișinău și Tiraspol depinde acum de cine va domina în Sovietul Suprem al regiunii.

„În regiune, în momentul de faţă există mai multe forţe. Putem spune că acele forţe ori au prins la minte, ori au înţeles anumite lucruri şi îşi doresc o apropiere mai mare de Uniunea Europeană şi de Republica Moldova. Dacă ei vor avea un scor mai bun, atunci s-ar putea să existe o presiune şi din partea lor ca dialogul dintre Tiraspol şi Chişinău să fie unul mai transparent, mai deschis şi mai eficient”, a menționat Ion Manole.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?