X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dron: Ideea unui guvern tehnocrat pentru Moldova este o ceastușcă

24 noi. 2015,, 16:40   Parerile expertilor
2438 0

Dron: Ideea unui guvern tehnocrat pentru Moldova este o ceastușcă
Foto : dosug.md

Republica Moldova are nevoie de un guvern politic, care să-și asume responsabilitatea deplină pentru actul guvernării, și nu de unul tehnocrat, consideră președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron. Intervievat de NOI.md, juristul a menționat că desemnarea unui guvern tehnocrat ar însemna un derapaj democratic.

„Chestiunea cu guvernul tehnocrat este o ceastușcă, pe care PLDM încearcă să ne-o cînte din lipsă de idei. Ce înseamnă pentru Republica Moldova un guvern tehnocrat, în condițiile în care alegerile următoare urmează să aibă loc tocmai în 2018? Înseamnă un derapaj democratic. Parlamentul este cel care reprezintă poporul, prin urmare, guvernul trebuie să fie oglinda politică a acestui parlament. În condițiile în care PLDM renunță la un guvern politic și vrea unul tehnocrat, asta înseamnă că nu-și mai reprezintă alegătorii”, a explicat Dron.

Referindu-se la declarația recentă a conducerii PD precum că formațiunea ar putea să-și asume funcția de premier, Dron a precizat că în asemenea condiții democrații vor trebui să cedeze funcția de spicher. „În condițiile în care PD încearcă să-și asume toate funcțiile în acest stat, în scurt timp cred că își va frînge gîtul”, a spus Dron.

Potrivit lui Ion Dron, cea mai bună soluție pentru depășirea blocajului politic este crearea unei coaliții largi, care ar genera mai multă stabilitate. „Formarea unui guvern fără participarea PLDM-ului nu este o catastrofă pentru țara asta. Poate este o catastrofă pentru imaginea acestor partide. Europenii ne-au cerut formarea unui guvern pro-Moldova în primul rînd”, a explicat intervievatul.

Întrebat dacă clasa politică de la Chișinău se poate inspira de la statul vecin România, unde recent a fost învestit un guvern de tehnocrați, expertul s-a arătat sceptic. „Ce s-a întîmplat în România nu ar trebui să servească drept exemplu pozitiv pentru Republica Moldova. Felul în care a fost format acest guvern tehnocrat ridică multe semne de întrebare. Lucrurile nu sînt atît de bune precum par la prima vedere”, a punctat Dron.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?