Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Expert: Chișinăul nu poate să cedeze la nesfîrșit în fața Tiraspolului

23 noi. 2015,, 11:09   Parerile expertilor
1224 0

Expert: Chișinăul nu poate să cedeze la nesfîrșit în fața Tiraspolului
Foto : ff.md

Fără o soluție politică, rezolvarea problemei ce ține de intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb în stînga Nistrului este imposibilă, consideră expertul economic de la IDIS „Viitorul” Ion Tornea. Intervievat de NOI.md, expertul a precizat că anularea regimului preferențial de comerț cu UE de la 1 ianuarie 2016 va afecta considerabil economia din regiune, dar nu va genera un colaps economic, așa cum afirmă liderii transnistreni.

Potrivit economistului, începînd cu anul viitor, chiar dacă companiile din Transnistria vor putea exporta și importa din UE, aceste schimburi comerciale vor fi taxate. Asta va cauza o reducere semnificativă a exporturilor, iar, potrivit estimărilor, PIB-ul regiunii va scădea cu 5%, susține Ion Tornea.

„Sigur că economia Transnistriei nu va cădea, va exista în continuare, doar că agenților economici din partea stîngă a Nistrului le va fi mult mai complicat să mențină relații comerciale cu partenerii din Moldova și UE, dacă nu aderă la procesul de implementare a Acordului de liber schimb. În continuare, liderii transnistreni refuză să se alăture acestui acord, de aceea nu văd nicio notă de optimism în acest proces”, a menționat Tornea.

Potrivit lui Ion Tornea, prelungirea acordului de comerț asimetric cu UE pentru regiune nu va duce decît la o perpetuare continuă a acestui blocaj. În timp ce Chișinăul își dorește soluționarea pe termen lung a problemei, partea transnistreană insistă pe aplicarea acestor facilități, fără să-și asume anumite obligațiuni, afirmă Ion Tornea.

„E vorba de un cerc vicios, faptul că companiile din Transnistria deja întîmpină dificultăți la exportul în UE este tratat de regiune ca o blocadă economică. Pe de o parte, ei refuză să participe în acest proces, iar pe de alta, consecințele acestui fapt sînt privite ca o blocadă. Asta ține de politică și geopolitică. Aici nu sînt soluții pur economice. Soluțiile de natură economică trebuie să reiasă din reglementarea diferendului, dintr-o înțelegere la nivel politic privind acceptarea implementării Acordului”.

„În caz contrar, putem la nesfîrșit să acordăm Transnistriei facilități, fără ca să-și asume anumite obligațiuni. Noi beneficiem de aceste facilități în comerțul cu UE, dar ne-am asumat anumite angajamente și primim facilitățile în schimbul angajamentelor. Nu e echitabil și nici rezonabil să acordăm la nesfîrșit facilități”, a adăugat expertul IDIS Viitorul.

Precizăm că preferinţele comerciale care se aplică în regiunea transnistreană vor expira la 31 decembrie 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?