Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Modificările propuse de PSRM la Codul transporturilor rutiere au fost adoptate de Parlament (VIDEO)

20 noi. 2015,, 12:18   Puterea
2827 0

Modificările propuse de PSRM la Codului transporturilor rutiere au fost adoptate de Parlament
Foto : tv7.md

Prevederile actualului Cod al transporturilor rutiere duc la destabilizarea situației în domeniu și creează o serie de impedimente pentru operatorii de transport. Opinia aparține deputaților fracțiunii socialiste, care au propus astăzi plenului Parlamentului abrogarea mai multor prevederi ale acestui document adoptat în 2014, notează NOI.md.

Potrivit deputaților, finanțarea Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) din contul taxelor achitate zilnic de agenții economici încurajează corupția. În acest context, socialiștii propun ca taxele respective să fie transferate în bugetul de stat, și nu Agenției. Socialiștii mai propun ca cerința cu privire la evaluarea conformității și certificarea sistemelor de management să nu fie obligatorie pentru transportatori, întrucît cauzează prejudicii mari agenților economici.

Deputatul liberal-democrat Ștefan Creangă a criticat această prevedere. „Aceste excluderi nu vor periclita cumva dreptul consumatorului la un serviciu de calitate? În momentul în care transportatorii prestează servicii pentru populație, aceste servicii trebuie să fie conforme. Ne gîndîm la consumatori sau la agenții economici?”, a întrebat Creangă.

„Certificarea aceasta nu are nicio legătură cu siguranța pasagerilor, ea nu înseamnă decît estorcare de bani. Cred că trebuie să fie benevolă pentru publicitate și clienți. Certificarea nu este efectuată de ANTA, dar de o companie privată”, a precizat deputatul socialist Oleg Lipski.

Autorii proiectului mai susțin că cerința impusă pentru accesul la profesia de conducător auto – trei ani de vechime în muncă – îngrădește dreptul șoferilor tineri de a se angaja. Deputații propun ca prevederea respectivă să fie aplicată doar în cazul efectuării transportului internațional, transportarea persoanelor, transportarea mărfurilor agabaritice și mărfurilor periculoase.

Documentul a fost votat în prima lectură cu 59 de voturi, deși a fost criticat de deputații comuniști și cei liberal-democrați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?