Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Osmochescu: Sesizarea PLDM ar putea fi respinsă

13 noi. 2015,, 16:07   Parerile expertilor
1332 0

Osmochescu: Sesizarea PLDM ar putea fi respinsă
Foto: noi.md

Curtea Constituțională ar putea refuza să examineze sesizarea depusă de liberal-democrați, prin care cer să fie declarate neconstituționale modificările operate în anul 2000, în textul Constituției. Declarația a fost făcută de expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Potrivit juristului, faptul că modificările care se referă la alegerea președintelui de către Parlament, au fost adoptate cu încălcări, poate servi drept temei pentru sesizarea Curții. Astfel, dacă proiectul avizat de CC în 2000 prevedea că șeful statului poate fi ales cu votul a 51 de deputați, amendamentele votate ulterior, fără a fi avizate, stipulau că președintele poate fi ales cu votul a 61 de deputați.

„Este un dosar foarte interesant și complicat totodată. Totul depinde de aspectele în care va fi privită și analizată sesizarea. Curtea poate să o respingă, în lipsa obiectului sesizării. Care sînt probele ce demonstrează că legiuitorii din acea perioadă au schimbat radical conținutul Constituției? Curtea a avizat pozitiv inițiativa alegerii președintelui de către deputați și nu a precizat care este cota. Chiar dacă ulterior numărul de voturi necesare a fost majorat, principiul a rămas același, pentru că nu a schimbat esențial conținutul legii. E posibil ca acea modificare să fie declarată totuși constituțională”, a remarcat Osmochescu.

Întrebat de ce totuși pe parcursul a 15 ani Curtea Constituțională nu s-a pronunțat pe marginea acestei încălcări de procedură, fostul judecător a precizat că instanța nu se poate expune din oficiu asupra unei probleme, fără a fi sesizată. Expertul susține că, cel mai probabil, deputații care au semnalat încălcarea de procedură nu și-au dorit să se adreseze în instanță mai devreme.

„Îmi imaginez foarte greu cum ar putea fi înlăturată această greșeală comisă cu 15 ani în urmă. Sigur că această inițiativă a PLDM are și un aspect populist, dar cred că intenția este serioasă. Liberal-democrații au procedat legal, e dreptul lor. Dacă totuși Curtea va declara neconstituționale acele modificări, atunci următorul scrutin pentru alegerea președintelui va fi organizat prin vot direct”, a adăugat Nicolae Osmochescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?