Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Președintele CEC explică ce urmează după avizul Curții Constituționale

10 noi. 2015,, 16:31   Puterea
1197 10

Președintele CEC explică ce urmează după avizul Curții Constituționale
Foto : noi.md

Decizia finală cu privire la organizarea referendumului republican de modificare a Constituției va fi luată de Comisia Electorală Centrală, după ce vor fi parcurse toate procedurile legale în acest sens. Precizarea a fost făcută de către președintele CEC, Iurie Ciocan, care a menționat că avizul pozitiv emis astăzi de Curtea Constituțională este doar o etapă a unui proces mai complex de inițiere și desfășurare a referendumului, notează NOI.md.

„Faptul că astăzi Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv acestui proiect de lege și a stabilit aspectele de procedură încă nu înseamnă că acest grup de inițiativă va fi înregistrat, încă trebuie să fie examinat în detalii dosarul prezentat CEC-ului și, ulterior, în cadrul unei ședinței publice, Comisia se va expune”, a menționat Iurie Ciocan.

Potrivit funcționarului, următoarea etapă ține de înregistrarea la CEC a grupului de inițiativă responsabil de colectarea semnăturilor necesare. Instituția urmează să elibereze legitimații și liste de subscripții membrilor grupului, care vor avea la dispoziție cel mult trei luni pentru colectarea semnăturilor. Iurie Ciocan a specificat că în cazul dat sînt necesare cîte 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul 2.

Ulterior, Comisia Electorală va purcede la verificarea semnăturilor colectate. „Pentru ca CEC să aprobe această inițiativă, trebuie să trecem cîteva etape în timp. În primul rînd, aprobarea grupului de inițiativă, în al doilea rînd, procedura propriu-zisă de colectare a semnăturilor, verificarea întregului dosar și emiterea unei hotărîri. În momentul în care vom constata că toate procedurile corespund rigorilor, noi vom transmite dosarul Parlamentului, care va trebui să stabilească neîntîrziat data referendumului”, a explicat Iurie Ciocan.

Precizăm că referendumul constituțional poate avea loc după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei. Autorii proiectului își propun să modifice procedura de alegere a șefului statului, astfel încît acesta să fie desemnat prin vot direct, de către popor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?