X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițierea referendumului

10 noi. 2015,, 12:05   Puterea
1868 3

Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițierea referendumului
Foto: omg.md

Inițiativa Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” cu privire la organizarea unui referendum de modificare a Constituției a fost avizată pozitiv de Curtea Constituțională. Proiectul privind modificarea procedurii de alegere a șefului statului a fost depus la Comisia Electorală Centrală, care a cerut avizul Curții, notează NOI.md.

Astfel, conform deciziei Curții, plebiscitul va putea fi organizat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei. Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a precizat că, în cazul în care autorii inițiativei vor colecta numărul necesar de semnături și toate procedurile vor fi respectate, Parlamentul va fi obligat să numească data organizării referendumului.

„Noi am adoptat astăzi o decizie prin care oferim aviz favorabil autorilor acestei inițiative și, totodată, am clarificat procedura de organizare a acestui exercițiu. În mod special, fiind vorba de etapa parlamentară. Dacă inițial acest aspect era la discreția Parlamentului – să stabilească data referendumului, la ora actuală, după decizia noastră, aceasta se transformă într-o obligație a Parlamentului. Lui îi revine doar un rol tehnic de a stabili data și a aloca fondurile necesare organizării referendumului. Nu este posibil ca o inițiativă populară de asemenea amploare să fie blocată de Parlament”, a specificat Tănase.

Precizăm că inițiativa de modificare a Constituției vizează alegerea președintelui prin vot direct, de către popor. Totodată, documentul prevede că și decizia cu privire la demiterea șefului statului va fi adoptată de popor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?