Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cetăţenii, chemaţi să protesteze la ANRE faţă de scumpirea energiei electrice

8 noi. 2015,, 09:30  
4299 1
Foto: ipn.md
Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” invită cetăţenii luni, 9 noiembrie, la un protest în faţa ANRE, pentru a se manifesta împotriva majorării tarifelor la energia electrică.

„Luni, la 13:30, aşteptăm toţi cetăţenii în PMAN, iar apoi vom merge într-un marş de protest la ANRE care a decis să ridice tarifele la energia electrică. S-a întâmplat ceea ce mai rău. Vom cere să plătească facturile Plahotniuc&Co, nu cetăţenii simpli care au ajuns la sapă de lemn. Nu se poate omului cu o pensie de o mie de lei să-i ceri să plătească 2 lei şi mai mult pentru un kilowatt”, a declarat reprezentantul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în Oraşul Demnităţii.

Mai mulţi internauţi şi-au anuţat deja intenţia de a participat la protestul care va fi organizat luni la ANRE. „După ce s-au speriat de Marea Adunare Naţională din 6 septembrie, guvernarea criminală a anulat majorările tarifelor la energie electrică chiar în preajma protestelor. Acum, ignorând argumentele specialiştilor, dar şi sărăcia-lucie în care trăiesc cetăţenii, aceştia au majorat din nou tarifele, sfidând o ţară întreagă. Să demonstrăm că ne-am deşteptat. Să nu mai plătim din buzunarele noastre milioane, care ajung în buzunarele criminalilor Plahotniuc şi Şevciuc. Luni, împreună, protestăm! Demonstrăm că suntem un popor unit!”, este îndemnul lansat pe Facebook de organizatori.

Precizăm că ANRE a anunţat vineri tariful pentru energia electrică, majorat în iulie, apoi suspendat în septembrie chiar în ajunul protestului de amploare de la Chişinău, revine de săptămâna viitoare. Astfel, consumatorii conectaţi la reţelele RED Union Fenosa vor achita câte doi lei şi 16 bani pentru un kilowatt/oră. Cei de la RED Nord vor plăti doi lei şi 23 de bani, iar clienţii RED Nord-Vest vor scoate din buzunar câte doi lei şi 33 de bani pentru un kilowatt/oră.

În ceea ce priveşte soarta tarifului pentru gazele naturale, majorat în iulie cu 15 la sută (de la 5,97 lei la 6,53 lei pentru un metru cub de gaz) vom afla luni, întrucât rapoartele de audit la Moldovagaz au fost examinate abia ieri de ANRE.

Scumpirile au fost operate de agenţie încă în această vară. Ulterior, pe 3 septembrie, ANRE a decis să-şi suspende propriile hotărâri pe un termen de 60 de zile, pentru a stabili dacă ajustările de preţ au fost justificate.

Atunci experţii economici au declarat că decizia anunţată de ANRE privind suspendarea scumpirilor la energia electrică şi gaz este o manipulare pusă la cale de guvernanţi, în încercarea lor de a reduce din avântul protestelor, şi nu excludeau că scumpirile vor intra din nou vigoare chiar la începutul sezonului rece.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?