Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Redenumirea străzilor capitalei fără a ţine cont de opinia chişinăuienilor este inadmisibilă

2 noi. 2015,, 12:33  
3424 5
Переименование улиц столицы без учета мнения кишиневцев недопустимо
Foto: newsmoldova.md
Renumiți jurnalişti din Moldova şi reprezentanţi ai societăţii civile au lansat o scrisoare deschisă în legătură cu următoarea redenumire scandaloasă a străzilor Chişinăului, relatează NOI.md.

„Noi, locuitorii Chișinăului, nu putem rămîne deoparte de ceea ce se întîmplă în orașul nostru. Decizia primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al Partidului Liberal, precum și a consilierilor municipali din partea Partidului Liberal, Partidului Popular European, Partidului Democrat și Partidului Liberal Democrat este una scandaloasă. Redenumirea străzilor fără a-i consulta pe cei care s-au născut în acest oraș, trăiesc în el acum și intenționează să trăiască în el în continuare este inacceptabilă.

La 29 octombrie 2015 Consiliul Municipal a adoptat decizia de a lipsi mult pătimita stradă pietonală Diordiţă şi strada Cosmonauţilor de denumirile lor istorice. Acestea vor fi numite în cinstea compozitorului Eugeniu Doga şi, respectiv, jurnalistului Constantin Tănase. Este o defăimare premeditată a istoriei, nu este nici prima, şi nici ultima tentativă de a profana memoria istorică, a eradica adevăratele amintiri ale chişinăuienilor şi tuturor locuitorilor Moldovei care îşi amintesc despre perioada de dezvoltare, înflorire, prosperare a oraşelor și a republicii. Da, a fost în perioada sovietică! Da, unii ar vrea să se dezică de ea! Noi nu ne rușinăm de trecutul nostru. Îi sîntem recunoscători. Nu intenţionăm să-l uităm. Oamenii rezonabili înțeleg: fără Moldova sovietică nu ar fi Moldova de astăzi. Ceva mai puțin de o jumătate de secol în urmă au fost construite întreprinderile, spitalele, școlile, instituţiile de învăţămînt superior, a fost creată infrastructura, de care ne folosim pînă acum, iar alta în viitorul apropiat, se pare că, nu va apărea.

Alexandru Diordiţă a condus Sovietul de Miniștri al RSSM în anii 1958-1970. Această perioadă este considerată drept perioada de aur în istoria țării. Experiența, realizările oamenilor din acea generație, moștenirea lor serveşte drept un reproş tacit pentru actuala conducere a republicii și a țării, care este ofensată de astfel de comparații şi de aceea șterge numele oamenilor demni de pe harta Chișinăului.

Redenumrea străzii Cosmonauților în strada Constantin Tănase constituie o dovadă a acestui fapt. Posibil că redactorul-şef al ziarului „Timpul” este o autoritate pentru un anumit grup de oameni, dar nu pentru majoritatea societăţii.

Ce legătură are Moldova cu cosmosul și astronauţii? Una mare. Întreprinderile moldovenești au creat echipamente pentru navele spațiale şi staţiile orbitale (unele realizări sînt folosite pe orbită pînă astăzi), alimente pentru astronauți. La Chișinău a absolvit școala medie Iuri Gidzenko, care mai tîrziu și-a făcut serviciul în Regimentul de aviaţie Mărculeşti. Împreună cu el, în „detașamentul stelar” au fost încorporați Viktor Gorbatko, Vasili Ţibliev Vladimir Dejurov, Anatoli Berezovoi, Iuri Gidzenko, Evgheni Hrunov, Iuri Malencenko. Aceasta este una dintre cele mai strălucite și mai merituoase pagini ale istoriei Moldovei.

Totuşi, nu este exclus ca oamenii care decid soarta Chișinăului nu cunosc trecutul orașului, nu cunosc oamenii care l-au creat, dar nu l-au distrus. Ei sînt temporari în politică şi cîștiga dividende din partea alegătorilor. Ei nu trăiesc cu grijile capitalei, nu soluţionează problemele locuitorilor ei, nu o dezvoltă, nu se preocupă de apariţia străzilor noi, pentru care s-ar găsi nume ale oamenilor respectaţi. Pentru ce să construieşti ceva nou, cînd poţi să distrugi ceea ce există? La Chișinău deseori apar străzi ale căror denumire nu are nimic comun cu Chișinăul şi istoria lui. Noi credem că astfel de decizii ar trebui să fie supuse dezbaterilor publice și adoptate luînd în considerare opinia locuitorilor oraşului.

Cerem respect pentru noi, locuitorii Chișinăului, și pentru orașul nostru, revocarea imediată a deciziei Consiliului Municipal și restabilirea denumirilor istorice ale străzilor Diordiţă şi Cosmonauților.

Valeriu Ostalep
Iulia Semionova
Elena Roitburd
Svetlana Derevenşcicova
Galina Şelari
Ilia Kiseliov
Ecaterina Caminscaia
Elena Pahomova
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?