X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Roșca, împotriva lui Filat (VIDEO)

2 noi. 2015,, 09:00   Politică
12146 17
Рошка выступает против Филата
Foto: noi.md
Ex-președintele PPCD, Iurie Roșca, intenționează să se adreseze Procuraturii Generale și CNA-ului cu solicitarea de a pune în lumină infracțiunile se țin de cazurile de corupție ale lui Vladimir Filat și complicii lui în perioada anilor 1998-2000, în timpul cînd era director al Departamentului privatizării și administrării proprietății de stat pe lîngă Ministerul Economiei (1998-1999), apoi șef al Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova (martie-noiembrie 1999). El a comunicat acest fapt la o conferință de presă, informează NOI.md.

Roșca a relatat despre cele mai mari tranzacții de privatizare cu participarea lui Filat, care au fost realizate cu încălcări grave și s-au soldat cu prejudicii enorme pentru stat. Cele expuse de Iurie Roșca se bazează pe materialele comisiei parlamentare pentru investigarea cazurilor de corupție ale fostelor guverne, depistate de Curtea de Conturi. Fiind vicepreședinte al Parlamentului, el a condus această comisie (care a fost creată în octombrie 1998). Materialele comisiei au fost transmise pe timpuri Procuraturii Generale, unde au și fost îngropate.

Potrivit lui Iurie Roșca, Vlad Filat, pe care nu-l cunoștea nimeni, a fost numit director al Departamentului privatizării și administrării proprietății de stat după formarea Guvernului Ciubuc-2, cînd avea doar 29 de ani și în scurt timp a devenit vestit prin participarea sa la scandaluri de corupție, abuz în serviciu, trafic de influență, contrabandă cu țigări etc.

În cazul vînzării celor șase avioane Tu-154 nu a fost respectată procedura vînzării proprietății de stat. Conform Legii privatizării, la început trebuia de două ori să se propună avioanele la licitație și numai după aceasta se putea trece la negocieri directe. Licitația nu s-a organizat, Compania Air-Moldova a trecut imediat la negocieri directe cu compania rusă „Aviazapceasti”.

Această modalitate de vînzare a fost susținută atunci de vicepremierul Ion Sturza, ministru al economiei, el a făcut demers pentru această schemă către premierul Ciubuc, care, de asemenea, a susținut-o. Filat a condus comisia pentru negocieri directe, care a existat doar o singură zi – 18 iunie 1998; tot el a propus prețul vînzării avioanelor – 1,11 milioane de dolari. Este notabil că două avioane au mers spre Rusia, iar pe celelalte cumpărătorul le-a revîndut imediat Kazahstanului.

„Imaginați-vă, tînărul și-a pus în buzunar, cu o singură mișcare, cîteva milioane, a declarat Iurie Roșca. Potrivit specialiștilor, avioanele aveau resurse bune și trebuiau vîndute la un preț mai mare – aproximativ cu o jumătate de milion mai scump. Mai tîrziu s-a clarificat că, în afară de propunerea vînzării, exista posibilitatea de a oferi avioanele în chirie.

Emiratele Arabe Unite au propus 1 milion de dolari anual pentru arenda unui avion și 60 de persoane pentru asistență și deservire, plătite de partea arabă. Mai mult, în timpul vînzării către firma rusă a cîte un avion, era deja semnat contractul de acordare în arendă companiei bulgare Balcan Airlines pe trei luni contra 700 de mii de dolari, dar el a fost reziliat, ceea ce a dus la un proces de judecată și recuperarea prejudiciului părții bulgare”.

Iurie Roșca a citat suficient de multe exemple în care structura condusă de Filat a cauzat prejudicii enorme statului. „Fiecare dintre cazurile privatizării întreprinderilor mari, care au avut loc în perioada în care Filat conducea Departamentul privatizării (el purta răspundere personală), are urme evidente de combinații dubioase. Ele demonstrează clar că Filat comitea fraude pentru obținerea avantajelor materiale substanțiale”, a conchis vorbitorul.

Potrivit lui, după o atare schemă suspectă au fost privatizate pachetele de acțiuni ale SA „Ipteh” și SA „Iptehcom”. Pe atunci Filat conducea Cancelaria de Stat și, prin firme „off-shore”, a acaparat clădirea de oficii de pe bulevardul Ștefan cel Mare nr.65. Anual, în buzunarul proprietarului din umbră al acestei clădiri, timp de 16 ani, ajung aproximativ 150 de mii de euro de pe urma închirierii spațiilor, care puteau să ajungă în bugetul de stat.

„La privatizarea Uzinei de Ciment din Rezina, Filat a fraudat statul cu peste 14 milioane de dolari. Acest lucru îl denotă următoarele fapte. La concursul de privatizare a întreprinderii au participat compania moldovenească „Enercom” SRL și firma-filială a companiei „Lafarge” – „Finarge 26”. Primul participant a propus 15 milioane de dolari, iar al doilea – 10 milioane de dolari. A cîștigat însă cine a dat mai puțin. Mai mult decît atît, contractul de vînzare-cumpărare a fost semnat (în septembrie 1998) în valoare de numai 200 de mii de dolari. În acest mod, prețul de vînzare a acțiunilor pentru „Finarge 26” a fost diminuat de aproape 45 de ori. Aceste încălcări grave relevă interesul material personal al conducerii Departamentului privatizării”, a comunicat Iurie Roșca.

Pe timpurile sovietice, în Moldova existau șapte întreprinderi de fermentare a tutunului, care livrau materie primă Combinatului de Tutun din Chișinău. SA „Fabrica de Fermentare a Tutunului din Orhei” (statului îi aparțineau 97,7% acțiuni) pe acele timpuri era o întreprindere rentabilă: în anul 1998 ea avea un venit de peste 2 milioane lei, iar beneficiu – de circa 1,3 mil. lei, ea transfera la buget impozite și dividende în valoare de 3,65 mil. lei. Filat însă, ca șef al Departamentului privatizării, a făcut demers către ministrul agriculturii, ca fabrica să fie transmisă în administrare fiduciară SRL „Măgura Grup”.

La 30 aprilie 1998, cînd Filat a devenit deja ministru de stat în fruntea Cancelariei de Stat, Departamentul privatizării a aprobat decizia de a transmite această întreprindere, care aducea venit la buget, SRL „Măgura Grup”. Acest administrator a decis, spre exemplu, să transfere la bugetul de stat dividende doar în valoare de 30% din beneficiu, ceea ce a influențat negativ asupra intereselor statului ca proprietar.

În anul 2000 Curtea de Conturi a verificat executarea de către Departamentul privatizării a Programului de privatizare pe anii 1997-1998 și a concluzionat: „Conducerea Departamentului (V. Filat și alții) nu numai că nu a asigurat îndeplinirea Programului de privatizare, dar a și admis un șir de încălcări și neajunsuri, în urma cărora bugetul de stat a pierdut venituri bănești în mărime substanțială”.

Continuînd subiectul țigărilor, Iurie Roșca a amintit despre monopolul lui Filat la exportul de țigări moldovenești în România. În octombrie 1997, compania „Romold trading”, care aparținea lui Filat, a obținut dreptul exclusiv la exporturile de țigări de la SA „Tutun-CTC” în România. Țigările moldovenești pe atunci erau foarte căutate, deoarece erau mult mai ieftine decît altele. Curtea de Conturi a verificat „Tutun-CTC” și a constatat că, în conformitate cu contractul dintre ambele întreprinderi, SRL „Romold trading” era obligată să achite plată în avans, dar această condiție nu a fost respectată niciodată și, spre sfîrșitul anului 1998, partenerul român era dator producătorului moldovean cu 654 de mii de lei (pe atunci – 107.867 de dolari).

Ocupînd funcție de stat, Filat își continua afacerile și cauza prejudicii acestei întreprinderi de stat. Mărimea maximă a restanței companiei „Romold trading” față de „Tutun-CTC” era de 1.576.501 dolari în timpul campaniei electorale parlamentare din anul 1998. Cu alte cuvinte, este clar unde au fost cheltuiți banii statului.

„Presa românească a numit podul peste Prut pod de contrabandă cu țigări peste Prut, făcînd legătură cu numele lui Vlad Filat. Cînd el ocupa postul de director al Departamentului privatizării, la sfîrșitul anului 1998, poliția română a arestat patru tiruri cu țigări de contrabandă de marca „MT” (1,9 mil. țigări în valoare de 7,5 mld. lei românești sau circa 4 mil. dolari). Încărcătura aparținea firmei „Romold trading”. Proprietarul ei a avut dosar penal în România. După aceasta Filat, timp de cîțiva ani, nu a mers în această țară, avînd temeri că va ajunge la închisoare”, a citat Iurie Roșca încă un episod din biografia politicianului odios.

Fostul lider al PPCD l-a acuzat, de asemenea, pe Filat de utilizarea la fondarea partidului a banilor „murdari” (de pe urma privatizării ilegale; din mijloacele obținute de pe urma abuzului în serviciu; de pe urma contrabandei cu țigări; mijloacele furate ale statului și din surse străine). Încă în 2009 fracțiunea parlamentară a PPCD insista ca organele de anchetă să se ocupe de acest proiect politic ambițios pentru a determina sursele finanțării lui.

După zece ani din momentul în care comisia de anchetă a tras concluziile în legătură cu cazurile examinate de corupție, privatizare dubioasă și activitate economică a tipului mafiot, Iurie Roșca a promis de la tribuna Parlamentului: „Dacă este nevoie, noi vom scutura praful de pe aceste dosare penale, deoarece oamenii implicați în acele scandaluri nu au fost condamnați”. Probabil, a venit timpul să se mai scuture odată praful.

„În doi ani de aflare în funcțiile de șef al Departamentului privatizării și conducător al Cancelariei de Stat, Filat a obținut venituri ilegale în valoare de cîteva sute de milioane de dolari, iar în ultimii șase ani s-a îmbogățit din surse ilegale cu cîteva miliarde de euro. Din 1998 el trebuia să stea la închisoare. Eu personal intenționez să mă adresez în scris Procuraturii Generale și CNA-ului, solicitînd să pună în lumină crimele ce țin de cazurile de corupție ale lui Vladimir Filat și complicilor lui din perioada anilor 1998-2000. Iar noi intenționăm să lansăm o ediție nouă, completată a «Cărții verzi» (consacrată crimelor ce țin de corupție), în care vom relata despre infracțiunile lui Filat din anul 1998 pînă în prezent, pentru ca poporul trebuie să-și cunoască «eroii»”, le-a spus Iurie Roșca jurnaliștilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?