Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Autorităţile de la Chişinău au trimis sânge victimelor din Bucureşti

2 noi. 2015,, 09:15   Societate
2768 2
Граждане Молдовы сдают донорскую кровь для пострадавших в пожаре в Бухаресте
Foto: ridus.ru
Autorităţile din ţara noastră s-au mobilizat pentru a ajuta victimele tragediei din clubul Colectiv, din Bucureşti. Mai multe unităţi de transport încărcate cu sânge şi plasmă congelată au pornit duminică seara spre Capitala României.

Şi astăzi cei care vor să doneze sânge o pot face de la primele orele ale dimineţii până la ora 15:00, la Centrul de Transfuzie a Sângelui.

Autorităţile noastre au decis să ofere o cantitate de 550 de kilograme de sânge şi componente sangvine, inclusiv preparate biomedicale.

"Plasma congelată, donăm peste 1.500 de unităţi care va ajunge pentru 3-4 zile pentru pacienţii respectivi. Donăm 500 de unităţi de albumină şi concentrat erectrocitar, tot 500 de unităţi", a spus viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu.

Sângele, plasma şi albumina umană au fost puse în lăzi frigorifice şi transportate la Bucureşti cu mai multe autospeciale printre care şi o maşină SMURD.

"Componentele sangvine sunt asigurate cu aceleaşi condiţii de stocare pe care le vedeţi. Plasma va fi transportată într-un transport asigurat cu regim de refrigerare. Deja au fost încărcate şi asigurate aceste condiţii", a explicat directorul Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Condiţiile de transportare au fost verificate chiar de către premierul în exerciţiu, medicul Gheorghe Brega.

"Am luat decizia la nivel de Guvern să oferim acest ajutor umanitar. Este vorba despre produse de sânge, masă eritrocitară, plasmă şi albumină - produse care sunt extrem de importante pentru îngrijirea pacienţilor cu arsuri. Toţi oamenii de bună credinţă, care vor să doneze sânge, îi invităm pe parcursul săptămânii, atât pentru a completa rezerva de stat cât şi pentru a avea rezerve dacă România va avea nevoie de sprijin suplimentar", a adăugat ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Peste o sută de persoane s-au programat astăzi să doneze sânge care, ulterior, va fi distribuit spitalelor din Bucureşti unde sunt internate victimele incendiului din clubul "Colectiv".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?