Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Streleț: Am început să înțeleg că Moldova e stat captiv încă acum patru ani

30 oct. 2015,, 11:45   Politică
4962 4

Стрелец: Еще четыре года назад я начал понимать, что Молдова захвачена
Foto: noi.md

Premierul demis ieri îndeamnă oamenii să nu facă din Plahotniuc „chip de idol atotputernic”, pentru că întăresc astfel un mit, iar de cealaltă parte spune că demiterea sa a fost decizia personală a oligarhului.

„Eu am impresia că noi singuri construim un soi de chip de idol atotputernic, mare şi grozav. Cu cât mai mult vom vorbi despre dânsul, cu atât mai mare va creşte mitul Plahotniuc, ceea ce îşi şi doreşte dumnealui. Părerea mea e că trebuie să-l lăsăm în pace, dacă el va vrea să ne lase în pace”, afirmă Streleţ.

Declaraţia se bate însă cap în cap cu discursul pe care l-a ţinut în Parlament, înainte de a fi demis Guvernul, atunci când Streleţ le-a spus celor din PD că sunt „captivii unui singur om, care a reuşit să ţină în captivitate toată Republica Moldova”. „Poate o persoană mică să facă acest lucru?”, a fost întrebat Streleţ, în cadrul emisiunii „Interpol”, de la TV7. „Nu este o persoană ordinară, însă cu cât mai mult repetăm acest lucru, devine un soi de obsesie socială că uite, există undeva cineva deosebit şi grozav, care controlează totul în ţara asta”, a răspuns premierul demis cu voturile PD, PCRM şi PSRM.

De cealaltă parte, Streleţ susţine că demiterea sa a fost decizia personală a lui Plahotniuc. „În cazul meu, cred că da, a fost decizia lui, pentru că a înţeles că nu voi fi o persoană comodă şi probabil a intrat într-un soi de panică”, spune Valeriu Streleţ.

Faptul că a început a spune aceste lucruri doar după ce a fost demis îl explică prin faptul că acordul alianţei conţine un şir de articole care interzic atacurile între membrii AIE 3. „Erau nişte încorsetări în cadrul alianţei, nişte reguli de joc. În acordul AIE 3 se spune că niciun partid nu va ataca alt partid, nu se va face atac la persoană, un întreg şir de articole. După noi, atacul asupra domnului Filat a fost o încălcare a acordului alianţei”, a declarat liberal-democratul. Întrebat dacă, în opinia sa, Vladimir Filat nu merită să fie anchetat, Streleţ a răspuns: „Eu cred că oricine e suspectat de încălcarea legii trebuie să răspundă, doar că nu am văzut încă niciun democrat care să fi fost cumva anchetat sau luat în vizorul CNA sau PG. Se mai aruncă aşa, câte un os, dar atacul este orientat împotriva celor care nu sunt în PD.”

Mai grav este că Streleţ a recunoscut că a „început să înţeleagă” că Republica Moldova este stat capturat încă acum patru ani.

„Semne de întrebare am avut tot timpul, dar mai acut s-au pronunţat aceste dubii pe parcursul anului 2011, atunci când s-au declanşat primele atacuri raider, atunci când au fost primele scântei şi ciocniri în alianţă, la o distanţă de nici 7-8 luni de la crearea ei. În mod special în 2012, atunci când s-au acutizat aceste confruntări între PLDM şi PD, a fost un întreg război mediatic, atunci când PLDM era taxat la toate televiziunile acestui concern mediatic drept partid al contrabandiştilor”, a spus preşedintele interimar al PLDM.

Despre faptul că anume Vladimir Filat a declanşat acel război, numindu-l pe Plahotniuc „păpuşar”, Streleţ spune că fostul său şeful său de partid n-a avut de ales. „Eu cred că n-a avut altă soluţie, pentru că era în plină desfăşurare acel atac raider”, afirmă Streleţ.

De ce însă Filat şi-a cerut scuze de la Plahotniuc la scurt timp după ce pornise împotriva lui, Valeriu Streleţ nu a putut explica. „A fost decizia lui personală. Nu l-am întrebat niciodată. Cred că a greşit atunci”, a spus Streleţ.

Totodată, Valeriu Streleţ a menţionat că, în linii mari, „liberal-democraţii au greşit când au acceptat regulile de joc”. Cât despre scandalurile legate de schemele de corupţie legate de PLDM în ultimii ani, Streleţ s-a eschivat, menţionând că de fiecare dată când se iscau aceste scandaluri le califica drept atacuri şi nimic mai mult. „Noi ne-am deprins că acuzaţiile împotriva PLDM sunt, de regulă, nefondate. Aşa este sistemul justiţiei. În cazul FISC, de exemplu, săltarea domnului Vicol şi organizarea acelor cu nişte mite a fost drept consecinţă a faptului că exact în ajun FISC-ul încheiase o revizie la Metal Feros. Şi la FISC se afla dosarul mare, care a fost imediat ridicat şi sechestrat, iar pe tema dată s-a pus punct. Cu toate că primisem anterior un rezumat în care se arătau diferite scheme de la cine procură Metal Feros aceste deşeuri de metale, care erau trecute prin firme delicvente”, a spus liberal-democratul.

Nici aici însă nu a fost precis în afirmaţii, întrebat dacă această companie este controlată de Vladimir Plahotniuc. „Eu nu mă pot pronunţa la moment, nu am probe. Dar cert este că această companie este puternic protejată de instituţiile despre care toată lumea ştie că sunt sub controlul Partidului Democrat”, a menţionat Streleţ.

În context, acesta s-a referit şi la celelalte instituţii controlate. „Sunt câţiva funcţionari, începând de la PG, CNA, BNM, care sunt cu insistenţă protejaţi de către PD. După mine, este un soi de captivitate. Nemaivorbind despre sistemul judecătoresc, CSM, CSJ, unde lucrurile sunt în mlaştină. Toate astea luate împreună ne spun că suntem captivii cuiva, odată ce există acest sistem şi insistenţa de a menţine sistemul intact, cu orice preţ”, a adăugat ex-premierul.

Referitor la viitorul PLDM şi şansele ca acesta să facă parte din guvernare, Valeriu Streleţ a spus că nu ştie dacă acest lucru este posibil sau nu. „Îmi dau seama că partidul va trece printr-o serie de turbulenţe, presiuni externe, din toate părţile, să participăm la guvernare. Fireşte că după această piruetă demagogică, făcută astăzi de PD, să revii din nou să discuţi cu ei va fi o sarcină dificilă. N-o să spun eu dacă e una posibilă sau imposibilă, sunt preşedinte interimar al partidului. Trebuie s-o decidă colegii. Ne vom întâlni zilele apropiate în diferite formate de discuţii. Una dintre şedinţele importante va fi duminică, după care vom lua decizii”, a menţionat Streleţ.

Liderul interimar al PLDM a ezitat să spună care sunt garanţiile că partidul nu va da din nou înapoi, aşa cum a mai făcut-o în anii precedenţi, a recunoscut că PLDM a contribuit la faptul că astăzi Republica Moldova este un stat capturat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?