X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldova a ratificat Acordul privind creditul preferenţial acordat de România, de 150 de milioane de euro

29 oct. 2015,, 17:00   Economie
3254 1
Foto: gzt.md
Parlamentul Moldovei a ratificat astăzi Acordul încheiat cu România privind alocarea ţării noastre a unui credit preferenţial în valoare de 150 de milioane de euro pentru suport bugetar, relatează NOI.md.

Pentru ratificarea acestui document, care a fost supus criticii din partea deputaţilor din Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor, au votat 52 de parlamentari.

Acordul privind alocarea Moldovei de către România a unei asistenţe rambursabile a fost semnat pe 7 octombrie 2015 la Chişinău de către vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, Natalia Gherman, şi ministrul Finanţelor Publice al României, Eugen Orlando Teodorovici.

Potrivit documentului, România va oferi Moldovei un credit în mărime de 150 de milioane de euro pe o perioadă de 5 ani, cu o rată a dobînzii de 1,5 la sută anual. Banii vor fi transferați în trei tranșe: în 2015, 2016 și 2017. Prima tranșă va constitui 60 mil. euro, a doua – 50 mil. euro, a treia – 40 mil. euro. Banii sînt destinați pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat.

Premierul Valeriu Streleț anterior a subliniat că mijloacele primite de la România vor fi cheltuite pentru acoperirea deficitului bugetar, deblocarea proiectelor investiționale ce țin de dezvoltarea infrastructurii (reparația drumurilor locale, reabilitarea clădirilor etc.) care au fost înghețate din cauza sistării finanțării externe.

De menţionat că Acordul privind acordarea de către România Moldovei a asistenţei financiare rambursabile în valoare de 150 de milioane de euro a fost ratificat anterior de Camera Deputaţilor şi Senatul României. Totodată, premierul României, Victor Ponta, a lăsat să se înţeleagă că Moldova nu va beneficia de aceste mijloace dacă la putere vor ajunge partidele de stînga – ale socialiştilor şi comuniştilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?