Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Cum a prevenit un american izbucnirea celui de-al treilea razboi mondial

29 oct. 2015,, 19:00   Război în Ucraina
4086 4

Foto: profi-forex.org

Este o poveste pe care pilotul John Bordne a dezvaluit-o recent, cand a primit permisiunea US Air Force. Este vorba despre un ordin gresit de lansare a rachetelor nucleare. Al treilea razboi mondial a fost evitat pentru ca un capitan a refuzat sa execute indicatiile superiorilor.

S-a intamplat la baza militara a americanilor din insula japoneza Okinawa, iar povestea incepe in zorii zilei de 28 octombrie 1962, in plina criza a rachetelor cubaneze. In acel moment, toate fortele strategice americane fusesera plasate in stare de alerta DEFCON 2 si erau pregatite sa treaca, in cateva minute, la DEFCON 1, relateaza Bulletin of the Atomic Scientists, citandu-l pe Bordne.

La acea data, capitanul William Bassett coordona lansarile de rachete. El a primit ordin sa lansate patru rachete de croaziera Mace B, dobate cu bombe Mark 28, de 70 de ori mai puternice decat bombele de la Hiroshima si Nagasaki si cu o raza de actiune de aproximativ 2.300 de kilometri. Cu alte cuvinte, puteau fi atacate orase precum Hanoi, Beijing, Phenian si Vladivostok.

Ordine similare au primit si alti ofiteri de la Okinawa. Dar capitalul Bassett a simit ca ceva nu este in regula: conform regulamentului, ordinul de lansare a rachetelor nucleare trebuia dat numai daca s-ar fi trecut la treapta superioara de alerta, adica DEFCON 1. "Trebuie sa actionam cu grija", a afirmat ofiterul, citat de Bulletin of Atomic Scientists.

Cand a citit lista tintelor care urmau sa fie atacate, Bassett a constatat ca trei din totalul de patru nu erau situate in Uniunea Sovietica. Imediat l-a sunat un coleg care l-a informat ca si pe lista lui doua tinte nu sunt din URSS. Bassett a sunt la centrul de comanda a rachetelor sub pretextul ca ordinul nu este foarte clar.

"Spre disperarea intregului echipaj, instructiunile au fost repetate sub aceeasi forma", se afirma in articolul mentionat, potrivit caruia Bassett le-a ordonat soldatilor sa traga in locotenentul care avea deja mana pe panoul de lansare, daca acesta ar fi apasat pe buton fara un ordin verbal din partea ofiterului superior si inainte de instituirea oficiale a alertei de grad maxim, DEFCON 1.

Bassett a sunat la centrul de comanda. Nu se stie continutul discutiei purtate, dar, intr-un final, ordinul de lansare a rachetelor a fost anulat. Intreaga poveste a fost tinuta in secret timp de 50 de ani. Bassett a decedat in 2011, fara a dezvalui nimanui incidentul. Bordne a primit permisiunea de a vorbi anul acesta.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав