X 
Cutremure stiri: 506

Nu sînt aviatori, dar trebuie să aibă un salariu mai mare decît aviatorii

29 oct. 2015,, 10:00   Economie
7899 0

Foto: noi.md

Guvernul a aprobat la ședința sa ordinară bugetul Autorității Aeronautice Civile (AAC) pe anul 2015. Nimeni dintre membrii Cabinetului de miniștri nu a avut reproșuri față de propunerile șefului AAC. Astfel, veniturile bugetului acestei instituții vor constitui 67,715 milioane de lei, la fel ca și cheltuielile. Comparativ cu anul 2014, bugetul AAC a crescut cu 14,84%.

În hotărîrea de guvern se menționează că, în conformitate cu Legea aviației civile, bugetul se aprobă de Executiv în mărimea necesară pentru asigurarea activității corespunzătoare și independenței financiare a AAC.

Analizînd unele cifre din buget, devine evident că angajații AAC o duc destul de bine, or, din suma totală a cheltuielilor de 67,715 mil. lei, cheltuielile de personal se cifrează la 40,214 mil. lei. Scădem din această sumă plățile în fondul social și asigurarea medicală și rămîn 39,1 mil. lei. La un stat de personal de 92 de angajați obținem un salariu mediu lunar de 32,7 mii de lei – de aproape șapte ori mai mare decît salariul mediu pe economie. Anul trecut salariul mediu era de 21 de mii de lei. Astfel, salariul mediu a crescut semnificativ – aproape de două ori!

Nu e bine să socotești banii străini, însă în acest caz este vorba de banii operatorilor aerieni pentru controlul propriei activități (?), pentru acreditarea sa și certificarea activității sale și a serviciilor aeriene. Însă, pînă la urmă, este vorba de bani suplimentari din buzunarul pasagerilor pentru biletele de avion. De aceea și avem tarife majorate la serviciile aeriene.

Conform Regulamentului Autorității Aeronautice Civile, sistemul de remunerare a muncii personalului trebuie să „corespundă cerințelor și practicii internaționale în acest domeniu”. Mai exact, salariul trebuie:

a) să fie competitiv, să atragă și să mențină personalul calificat;

b) să fie proporțional și în concordanță cu nivelul de competențe pentru funcția respectivă, nivelul de dificultate a muncii efectuate și nivelul de responsabilitate, în conformitate cu condițiile de muncă;

c) să fie comparabil cu nivelul veniturilor salariale ale personalului din domeniul aviației civile pasibil de verificare sau control, care deține funcții sau efectuează o activitate similară sau asemănătoare după nivelul de dificultate și responsabilitate.

Salariile angajaților AAC pot fi majorate cu coeficientul 1,5. De asemenea, personalul acestei instituții poate primi diverse adaosuri salariale în mărime de pînă la 135% - pentru eficiență în muncă, pentru vechime în muncă, pentru acces la secretul de stat, pentru titlu științific. Astfel, adaosurile la salariu ating 185%. Cu alte cuvinte, ei nu sînt aviatori, însă trebuie să primească un salariu mult mai mare decît aceștia, inclusiv în calitate de personal care are dreptul să-i ateste, verifice și controleze pe aviatori.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав