X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sectorul vitivinicol a beneficiat deja de 2/3 din creditul de 75 de milioane de euro oferit de BEI

28 oct. 2015,, 11:45   Economie
2737 0
Винодельческий сектор получил 2/3 от кредита в 75 млн. евро от ЕИБ
Foto: logos.press.md
"Sectorul vitivinicol din Republica Moldova a beneficiat deja de 2/3 (50 mil. euro) din creditul de 75 de milioane de euro oferit de Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) pentru restructurarea sectorului", susţine directorul executiv al Programului "Filiera Vinului", Iurie Brumărel.

Acesta a declarat în cadrul unui interviu pentru revista „Profit – Bănci şi Finanţe” că suma de 50 mil. euro debursată pentru sectorul vitivinicol este una importantă pentru Moldova, deşi nu este nici pe departe suficientă pentru a ajunge la nivelul viticulturii şi vinificaţiei din ţările europene.

"Înainte de a semna acest contract cu BEI, la Chişinău a venit o misiune de evaluare, care, împreună cu mediul ştiinţific şi producătorii din sector, a ajuns la concluzia că, pentru a aduce viticultura şi vinificaţia moldovenească la nivelul european, este nevoie de investiţii estimate la 1 mld. euro. Prin urmare, dacă acum implementăm un proiect de 75 mil. euro, este vorba de doar 10% din ceea de ce are nevoie industria", a spus Brumărel.

Directorul Programului afirmă că în prezent există 38 de beneficiari ai proiectului de talie diferită: mici, mijlocii şi mari.

"Suma minimă care poate fi oferită unui beneficiar este de 25 de mii de euro, iar suma maximă – 5 milioane de euro. Cei care împrumută 5 mil. euro pentru vinificaţie ar putea să mai beneficieze şi de 2 mil. euro pentru viticultură. Deservim solicitanţii de credite după principiul "primul venit, primul servit". Pînă în prezent, valoarea creditelor acordate a fost diferită – de la 27 de mii de euro pînă la aproape 5 mil. euro", a spus Brumărel, precizînd că celelalte resurse rămase de 25 mil. euro vor fi debursate în următorii doi ani.

Potrivit lui, eligibile pentru a obţine resurse în cadrul Programului sînt toate companiile care activează în lanţul producerii vinului de calitate, dar şi companiile conexe care prestează servicii industriei vitivinicole.

"De exemplu, am finanţat cîteva companii care produc etichete pentru industria vinicolă, dar şi o companie care face stîlpi din beton pentru înfiinţarea plantaţiilor de viţă de vie. În calitate de beneficiari sînt aşteptate şi companiile care produc sticlă", a spus sursa citată.

În opinia lui Iurie Brumărel, pentru ca industria vinicolă moldovenească să devină într-adevăr o carte de vizită a ţării, este necesar ca cele 150 mii ha de viţă de vie să fie restructurate integral şi să existe vreo 5 mii de producători mici, care să producă vinuri de calitate cu indicaţie geografică şi denumiri de origine.

"În Germania sau Austria, de exemplu, există peste 5 mii de companii la 50 mii ha, respectiv suprafeţele de viţă de vie sînt de trei ori mai mici, iar numărul de companii – de 50 de ori mai mare decît în Moldova. În următorii ani trebuie să creăm mai multe companii vitivinicole în sectorul rural. Ar fi indicat ca fiecare întreprinzător sau familie care gestionează o afacere de 5 ha de viţă de vie să-şi creeze un chateaux, adică o mică afacere de familie. În momentul în care aceste 150 mii ha vor fi gestionate de mai mulţi întreprinzători mici, atunci vom avea şi mai multe vinuri de calitate. Dacă în următorii ani vom avea în jur de 5 mii de mici producători de vinuri, atunci faima vinurilor noastre de calitate va fi dusă în toată lumea, iar această industrie va deveni o adevărată carte de vizită a Republicii Moldova", se arată sigur Brumărel.

Directorul Programului afirmă că la momentul actual cea mai mare problemă care împiedică valorificarea deplină a resurselor Programului ţine de numărul mic de bănci comerciale – parteneri financiari ai proiectului.

"În prezent am rămas doar cu patru bănci acceptate de BEI – ProCreditBank, Mobiasbancă-Groupe Societe Generale, Comerţbank şi Energbank. Celelalte bănci au fost excluse din Program din diferite motive", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?