X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ce cred cetățenii Moldovei despre Serviciul Fiscal

28 oct. 2015,, 10:00   Societate
4197 1
Что граждане Молдовы думают о Налоговой службе?
Foto: totul.md
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, iar contribuabilii sînt, în general, mulțumiți de performanța autorității fiscale. Acest lucru rezultă din rezultatele unui sondaj sociologic realizat în septembrie curent sub comanda expertului Agenției Fiscale Suedeze Ylva Vesterlund, relatează NOI.md cu referire la un comunicat al SFS.

Astfel, contribuabililor le-au fost solicitate opiniile asupra Fiscului şi sistemului fiscal din Republica Moldova. Studiul a fost realizat pe întreg teritoriul țării, în diferite grupuri de contribuabili, persoane juridice și fizice, pentru interviuri fiind selectate companii de dimensiuni mari, medii și mici.

Respondenților li s-a cerut apoi să aprecieze autoritatea fiscală cu o notă de la unu la zece (zece fiind nota maximă), mediana voturilor fiind 8, ceea ce indică o apreciere considerată foarte înaltă. Respondenții au motivat notele cu mai multe argumente: autoritatea fiscală depune toate eforturile pentru a îmbunătăți starea de lucruri, dar problema constă în sistemul fiscal; fiscul a progresat semnificativ în ultimii ani, încearcă să fie prietenos şi util; apelanții din mediul contribuabililor au primit ajutorul necesar atunci cînd au avut nevoie; sînt mulţi funcționari fiscali buni, care își exercită sîrguincios obligațiunile de serviciu, în timpul inspecțiilor fiscale aceştia se comportă bine etc.

De asemenea, studiul denotă că noile servicii electronice ocupă primul loc în lista îmbunătățirilor recunoscute și se încurajează mult continuarea acestei linii de dezvoltare, deşi în unele regiuni ale ţării conexiunea la internet este atît de lentă, încît este dificil să utilizezi serviciile electronice. Respondenţii vorbesc, în același context, despre un climat prietenos şi servicii generale mai bune și, per ansamblu, se pare că există o relaţie informală şi prietenoasă între funcţionarii fiscali şi contabili. Pare a fi uşor să vizitezi sau să apelezi oficiul fiscal local, practic nefiind înregistrate plîngeri privind accesibilitatea.

Șeful SFS, Ion Prisăcaru, a fost identificat de către contribuabilii chestionați ca forţa motrice din spatele schimbărilor permanente de la Fisc, fiind remarcat faptul că el a purtat deseori discuţii cu contribuabilii, care apreciază faptul că sînt ascultați și au posibilitatea să-şi împărtășească părerile.

Din îngrijorările exprimate, pot fi menționate preocupările referitoare la pierderea unui număr de funcţionari fiscali competenţi, din cauza salariilor mici din cadrul administraţiei fiscale, sînt necesare îmbunătăţiri, în special în ceea ce ţine de oferirea poziției oficiale în timp util ș.a. Critici mai tranșante au fost aduse domeniului politicilor fiscale, contribuabilii opinînd că legislaţia fiscală este modificată prea des etc., dar aceste aspecte nu țin deja de competența autorității fiscale naționale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?