Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

UE și Kosovo au semnat acordul de stabilizare și asociere (oficial)

27 oct. 2015,, 23:00   Externe
2877 0

Foto: agerpres.ro

Uniunea Europeană (UE) și Kosovo au semnat marți, la Strasbourg, acordul de stabilizare și asociere, o primă etapă în direcția aderării la UE pentru această fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, informează AFP.

Documentul a fost semnat în clădirea Parlamentului European de la Strasbourg de către premierul kosovar Isa Mustafa, ministrul kosovar al integrării europene Bekim Collaku și, din partea europeană, de comisarul UE pentru extindere Johannes Hahn și de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit imaginilor transmise presei.

Cele 28 de țări ale UE au dat undă verde, la 22 octombrie, pentru semnarea acestui acord, care are loc după doi ani de negocieri, în pofida faptului că cinci țări din UE (Spania, Grecia, Cipru, România și Slovacia) nu recunosc independența Kosovo, precizează AFP. Acordul de stabilizare și asociere (ASA) constituie o etapă importantă în apropierea unei țări de UE. El instaurează o zonă de liber schimb și stabilește pașii de urmat în domenii precum guvernarea, statul de drept, drepturile omului și sistemul judiciar, pentru a le apropia progresiv de standardele europene.

'Sunt convinsă că acest acord va aduce multe lucruri bune poporului din Kosovo și UE, precum și stabilității și integrării regiunii', a comentat Mogherini.

'Astăzi, intrăm într-o relație contractuală cu UE, ceea ce reprezintă un proces foarte important în opinia noastră', a declarat, la rândul său, premierul kosovar.

'Acesta este un proces care întărește democrația, statul de drept, integrarea noastră economică, reformele pe care trebuie să le facem în drumul nostru în direcția aderării la UE. Vom face totul pentru a arăta că merităm această etapă foarte importantă', a adăugat premierul Isa Mustafa, exprimându-și speranța că 'următoarea etapă va fi o liberalizare a vizelor' pentru kosovarii care doresc să efectueze deplasări scurte în UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?