Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Bancher: Economia şi societatea au nevoie de un semnal pozitiv de dezvoltare a ţării

27 oct. 2015,, 16:45   Economie
3077 0
Банкир: экономика и общество нуждаются в позитивном сигнале
Foto: gagauzinfo.md
"Economia moldovenească şi societatea practic au pierdut speranţa de a vedea semnale pozitive care ar denota dezvoltarea ţării". Astfel a comentat aşteptările din sectorul real al economiei preşedintele unei bănci mari din Moldova. Bancherul a spus că pentru toţi este comună dorinţa enormă de a vedea exemple de acţiuni concrete, care dezvoltă ţara.

"Nu pot spune că oamenii de afaceri, din cauza instabilităţii politice, s-au închis în sine. Nu, nu este adevărat, deoarece avem mulţi antreprenori care pot şi îşi doresc să devină generatorul acestor schimbări, însă ei au nevoie de sprijin şi semnale care ar vorbi despre dezvoltare şi edificare", a spus bancherul.

El consideră că pe fundalul actualelor condiţii economice şi financiare, cînd economia s-a apropiat la maximum de recesiune, portofoliul de creditare scade, consumul se reduce, ceea ce este demonstrat prin diminuarea lunară a importului, sînt necesare măsuri eficiente de sprijinire a economiei la nivel de stat.

Fiind întrebat cum vede aceste măsuri din punctul de vedere al instituţiei financiare, bancherul a spus că în primul rînd ar trebui atenuată politica monetară a Băncii Naţionale (BNM), cu ajutorul căreia regulatorul a rezolvat principalele sarcini în 2015, stopînd procesul de depreciere a leului şi de majorare a inflaţiei.

"În situaţia actuală de pe piaţă este real ca rezervele obligatorii ale băncilor să fie reduse, de exemplu, de la 35% la 32%, iar rata refinanţării de la 19,5% la 18,5%. Aceasta ar oferi participanţilor pieţei un semnal pozitiv că situaţia începe să se îmbunătăţească", a spus el.

Un alt pas important în acest sens ar fi decizia regulatorului de a acorda băncilor un credit de 2-3 miliarde de lei cu dobîndă preferenţială.

"Cu resurse din acest împrumut băncile ar putea oferi credite agenţilor economici din sectoarele sănătoase ale economiei. Noi cunoaştem bine afacerile multor agenţi economici din cele mai diverse domenii ale economiei. Este vorba despre agricultură, procesarea producţiei agricole, construcţii, sectorul sănătăţii, TIC. Dacă la etapa actuală vor fi sprijinite financiar, aceasta ar putea rezulta în majorarea volumelor de producere", a menţionat bancherul, considerînd că cu ajutorul acestor resurse ar putea fi extinse multe "sectoare restrînse" din economie.

Întrebat despre termenii unui asemenea credit de la BNM, interlocutorul a spus că sistemul bancar deja are experienţă de asemenea creditare, cînd regulatorul a acordat băncilor 1 miliard de lei pentru un an.

"Luînd în considerare această practică pozitivă, acum regulatorul ar putea să acorde băncilor creditul pe un termen de doi ani", a menţionat bancherul, adăugînd că astfel este posibil de oferit un semnal pozitiv pieţei şi mediului de afaceri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?