Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Operațiunea "Scan Pyramids" speră să dezvăluie misterele piramidelor de la Gizeh

26 oct. 2015,, 22:00   Externe
3430 0

Foto: agerpres.ro

Un grup de experți internaționali va avea în 2016 complicata misiune de "a scana" piramidele de la Gizeh (Egipt) și de a face o călătorie în profunzimile lor, pentru a dezvălui secretele pe care le pot ascunde marile blocuri de piatră ale acestor mausolee vechi de 4.500 de ani, relatează EFE și AFP.

Sunt multe legendele care circulă cu privire la tehnicile de construcție a celor trei piramide, dar promotorii acestui proiect susțin că secretul ridicării lor încă se ascunde în interiorul acestor minuni ale Antichității. Obiectivul operațiunii "Scan Pyramids" este de a descoperi formula care a permis constructorilor din acea epocă să plaseze uriașele blocuri de piatră unul peste altul și să le ridice la aproape 150 de metri înălțime.

Pentru a desluși aceste secrete, se vor utiliza tehnici inovatoare și tehnologii de vârf, precum dronele și laserul. Experții au explicat duminică într-o conferință de presă la care a fost anunțată lansarea proiectului că vor folosi, de exemplu, termografia, pentru a măsura temperatura și a detecta radiația cu raze infraroșii emisă de sol, sau termografia modulată ce constă în examinarea părților și materialelor proiectând imaginea modelelor termice pe suprafața obiectului.

"Căldura lemnului este diferită de cea a pietrei și ambele transmit grade diferite de temperatură. Și solul le afectează în mod diferit. Acest lucru ne va permite să aflăm ce există în interiorul piramidelor", a declarat Mathieu Klein, de la Universitatea Laval, la prezentarea acestor tehnici neinvazive. Va fi de asemenea folosită o tehnică inovativă pentru detectarea particulelor de energie (muoni) care pătrund în interiorul obiectelor și a posibilei existențe de camere oculte.

Alte tehnici folosite sunt fotogrametria și laserul, pe întreaga zonă dintre Dahshur și Gizeh, pentru a realiza o construcție în 3D a monumentelor, piramidelor și a Sfinxului. "Scopul nostru este de a nu atinge și a nu dăuna. Vom scana, fotografia, studia și analiza toate mesajele care ne pot fi oferite. Vrem să localizăm și să înțelegem ceea ce există în interior", a declarat arhitectul francez Yves Ubelmann, specializat în patrimoniu și arheologie.

La conferința de presă a participat ministrul egiptean al antichităților, Mamduh Damati, care a reamintit că istoria Egiptului este plină de "secrete și mistere" și a asigurat că încă încă nu s-a atins întreaga "satisfacție științifică" pe această temă.

Proiectul, la care vor participa instituții franceze, canadiene și japoneze ce vor lucra sub coordonarea Egiptului, se va desfășura pe întreg anul 2016 pentru a desluși aceste mistere grație științei și celor mai noi tehnologii.

Operațiunea "Scan Pyramids", în valoare de un milion de euro, este finanțată de un grup de oameni de afaceri și este însoțită de mari șantiere culturale lansate de Egipt. Două muzee colosale au fost anunțate la Gizeh, la poalele piramidelor. Muzeul Național Egiptean al Civilizațiilor (NMEC) — din preistorie până azi — dotat cu un centru cultural cu săli de cinema și puncte comerciale, va fi inaugurat la începutul anului 2016.

Marele Muzeu Egiptean (GEM), care ar trebui să fie terminat în 2018, va prezenta toate vestigiile și istoria faraonului Tutankhamon, în timp ce muzeul național de la Cairo, din piața Tahrir, unde sunt expuse comorile Egiptului antic, va fi renovat în întregime și își va regăsi strălucirea ca atunci când a fost deschis în 1902. Mai multe anunțuri publicitare vor încerca să relanseze interesul turistic internațional: în 2010, 14 milioane de turiști au vizitat Egiptul, iar numărul lor a scăzut la 9 milioane în 2015, afectând serios economia țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?