Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Tancuri și tunuri americane, în Estonia

26 oct. 2015,, 13:40   Externe
3578 2

Tancuri și tunuri americane, în Estonia
Foto: agerpres.ro

Un prim eșalon de armament greu din SUA - tancuri, tunuri autopropulsate și transportoare de luptă - a ajuns duminică în Estonia. Aceste echipamente îi vor dota pe militarii americani din cadrul NATO, care staționează prin rotație continuă pe teritoriul țărilor baltice. Autoritățile de la Tallinn atribuie această necesitate de consolidare militară "comportamentului agresiv și imprevizibil al Rusiei", potrivit agențiilor de presă Interfax și RIA Novosti, care au citat duminică publicația locală Valgamaalane.

La sfârșitul lunii septembrie, 12 avioane de atac la sol A-10 au fost desfășurate la baza aeriană Amari din Estonia.

'Garnitura conține în total 40 de echipamente militare, între care patru tancuri M1A2 Abrams, zece vehicule de luptă pentru infanterie de tip Bradley și trei dispozitive de artilerie autopropulsată Paladin', inventariază agenția de presă RIA Novosti, indicând că echipamentele au sosit în orașul eston Valga, de unde vor fi transportate până luni la baza militară Tapa.

Tancurile și tunurile sunt destinate soldaților din Divizia 3 de infanterie a SUA, care vor înlocui militari americani în cadrul procesului de rotație a trupelor, preconizat să aibă loc până la 3 noiembrie.

Alte două vehicule blindate de deminare și tehnică de sprijin sunt așteptate să sosească în Estonia săptămâna viitoare.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, declarase anterior — într-un comentariu cu privire la întărirea forțelor NATO în țările baltice și în Europa de Răsărit — că Alianța Nord-Atlantică își justifică acțiunile pretextând amenințări imaginare care ar veni dinspre Rusia.

Orice planuri de a aduce infrastructura militară a Alianței Nord-Atlantice mai aproape de granițele Federației Ruse vor atrage o reacție de represalii din partea Moscovei, a ținut să sublinieze Peskov.

Estonia își anunțase în august intenția de a se izola printr-un gard de Rusia 'agresivă'.

Astfel, potrivit presei locale, aproximativ două treimi din frontiera terestră cu Federația Rusă vor fi echipate cu un gard înalt de 2,5 metri.

Sârma ghimpată va fi instalată în partea superioară a acestui gard, care se va întinde pe o lungime de 108 km. Lucrările de consolidare tehnică a frontierei dintre Estonia și Rusia sunt preconizate să înceapă în 2018, iar costurile acestui proiect se ridică la 71 de milioane de euro.

După agravarea situației din Ucraina, țările baltice și-au exprimat în repetate rânduri temerile față de o eventuală amenințare rusă, în timp ce înalți oficiali occidentali au avertizat că Rusia ar putea pregăti un atac în regiune, potrivit portalului newsru.com.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?