X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

„Marșul victorios” al lui Renato Usatîi

26 oct. 2015,, 12:10   Politică
45874 15
“Победный марш” Ренато Усатого
Foto: sputnik.md
Xenia Florea

Principalul newsmaker al ultimelor zile a devenit liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

În weekend rețelele sociale erau inundate de indignare, compasiune și cerințe de a-l elibera pe opozantul reținut pe aeroport „pentru dreptate”. Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a promis să se roage pentru eliberarea cît mai grabnică a primarului de Bălți și i-a îndemnat la rugăciuni pe toți enoriașii.

Adepții lui Usatîi toată noaptea au stat de veghe la izolatorul CNA și chiar preconizau să instaleze încă un orășel de corturi lîngă Centrul Național Anticorupție. Duminică, la Judecătoria sectorului Centru, unde a fost examinat demersul procurorilor de a prelungi termenul de arest al președintelui Partidului Nostru încă pe 30 de zile, s-au adunat, potrivit diferitor date, de la 3 pînă la 7 mii de oameni.

Din sala de judecată Renato Usatîi a ieșit învingător, acompaniat de strigăte triumfătoare „Renato! Renato!”. El a fost dus pe brațe pînă la o tribună improvizată. Rostind o mică alocuțiune, liderul Partidului Nostru a stat în fruntea marșului victorios desfășurat prin centrul Chișinăului.

Acum Renato Usatîi amenință autoritățile cu noi demascări și intensificarea presiunii. Experții ghicesc ce au fost aceste 72 de ore: o mișcare PR a lui Usatîi, răzbunare, dorința structurilor de forță de a depista sursa de scurgere a informației sau o combinație comună cu Vladimir Plahotniuc? Prea neobișnuită este pentru justiția moldovenească o atare loialitate față de opozanți.

„+100 procente la rating”

Potrivit uneia dintre versiuni, arestarea lui Renato Usatîi a fost … opera lui însuși Renato Usatîi. O mișcare PR bine gîndită a liderului Partidului Nostru, care toată ultima săptămînă în mod planificat a scos din sărite conducerea țării și a organelor de drept, pur și simplu căutînd cu tot dinadinsul să fie reținut.

La început el a cooptat comedianți ruși, care i-au indus în eroare pe președintele Timofti și pe șeful MAI, Balan. Apoi a dat publicității pe Youtube și Facebook cu genericul comun „Молдавский WikiLeaks” 15 înregistrări ale convorbirilor telefonice între ex-premierul, liderul PLDM, Vladimir Filat, și antreprenorul Ilan Șor.

În emisie la un canal de televiziune Renato Usatîi a declarat că aceste înregistrări le-a obținut cu ajutorul unui program-spion special. Deja duminică, la ieșirea din sala de judecată, liderul Partidului Nostru și-a schimbat depozițiile. El a spus că nu a văzut în ochi niciun fel de programe-spion: „Ei încercau să spună despre aplicarea unor mijloace speciale – ce fel de mijloace speciale, dacă eu în tehnică mă pricep doar la televizorul cu lămpi”.

Mai curînd, informația respectivă i-a fost furnizată lui Renato Usatîi. De la SIS sau MAI. După cum afirmă sursa noastră, Usatîi are în structurile de forță rețeaua sa de agenți, de aceea putea să se producă scurgerea de informații. A doua variantă – este vorba despre o lansare orientată, coordonată cu „unii lideri ai AIE”.

Adepții versiunii „Usatîi și-a regizat singur reținerea” indică asupra faptului că liderul Partidului Nostru a anunțat din timp arestarea sa. Încă la 20 octombrie (reținerea a avut loc seara, la 23.00), înainte de a pleca pe calea aerului la Moscova, el a scris în Facebook că niște „ofițeri cu viziuni patriotice de la MAI” l-au avertizat că „astăzi dimineață procurorul general a ordonat să mi se intenteze încă un dosar penal”.

Iar peste cîteva ore, în rețelele sociale a fost plasată o adresare video filmată în avionul Chișinău-Moscova. „Urmăriți presa. Vor mai fi noutăți. Eu trebuie să pregătesc unele filme și materiale pentru cazul în care acești băieți vor decide să mă aresteze”, a declarat Renato Usatîi.

La revenirea din capitala rusă, pe Aeroportul Chișinău Usatîi era așteptat nu numai de mascați, dar și de presa invitată. Iar momentul reținerii a fost expus pe site-ul oficial al politicianului.

Dacă luăm drept principală versiunea că Renato Usatîi în mod intenționat provoca arestarea sa, apare întrebarea logică – de ce avea nevoie de aceasta?

Liderul Partidului Nostru acum este în ascensiune. El a stat în detenție 72 de ore, în schimb, în aceste zile a obținut o popularitate pur și simplu extrem de mare. „+100% la rating”, după cum a scris unul dintre utilizatorii rețelelor sociale.

Pe valul acestei popularități progresive, Renato Usatîi, judecînd după declarațiile lui, intenționează să preseze puterea și să obțină cele scontate – desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, de la care cu un an în urmă el și adepții lui au fost înlăturați sub un pretext inventat.

De aceea, ieșind duminică din sala de judecată, liderul Partidului Nostru a anunțat despre activizarea acțiunilor de protest și intensificarea presiunii asupra puterii.

„Acțiunile de protest continuă și se intensifică. Nimic nu s-a schimbat, revendicările noastre sînt aceleași: demisia Președintelui și a întregii alianțe. Noi dorim alegeri anticipate. Deoarece noi am fost excluși din campania electorală, alegerile precedente din 30 noiembrie 2014 sînt nelegitime”, a declarat el la mitingul din orășelul de corturi.

Renato Usatîi intenționează, în viitorul apropiat, să instaleze corturi în toată republica, să blocheze circulația transportului („nu voi spune deocamdată, ce anume vom bloca, dar va fi frumos”) și, ca rezultat, „să trezească toată țara”.

Combinație comună

Potrivit altei versiuni, reținerea lui Renato Usatîi pe Aeroportul Chișinău vineri seara a fost elementul-cheie al combinației reciproc avantajoase cu mai multe scopuri, jucată în comun cu Vladimir Plahotniuc.

Joia aceasta, în Parlament va fi pusă la vot chestiunea privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Valeriu Streleț. PLDM încearcă acum să-și șantajeze colegii: solicită pentru loialitatea sa concedierea unui șir de funcționari, crearea unui grup de lucru pentru elaborarea planului pe etape al acțiunilor de compromitere și chiar a anunțat despre aderarea la protestele Platformei Civice „Dreptate și Adevăr”, în legătură cu care utilizatorii rețelelor sociale le-au recomandat ironic liberal-democraților, prin analogie cu un banc mai vechi, să se determine „ori să-și scoată cruciulița, ori să-și îmbrace chiloții”.

Însă scandalul din jurul reținerii, apoi eliberării, lui Renato Usatîi a umbrit efectul de la acțiunea demonstrativă pregătită a PLDM „Noi sîntem cu poporul și noi dorim schimbări reale și alegerea președintelui de întregul popor”.

În afară de aceasta, prin scandalul din jurul lui Renato Usatîi, Partidul Liberal Democrat parcă a fost dat cu nasul: reacția indiferentă, uneori chiar răutăcioasă a opiniei publice la arestarea președintelui PLDM, Vladimir Filat, nici nu poate fi comparată cu rezonanța publică a reținerii timp de 72 de ore a liderului Partidului Nostru. Acest contrast trebuie să le dea de gîndit liberal-democraților: are rost să se încăpățineze în continuare, să se certe cu aliații, să provoace alegeri anticipate, ca în definitiv să cedeze puterea partidelor de stinga, al căror rating crește în mod alarmant.

Conform altei versiuni, ratingul Partidului Nostru acum se intensifică activ cu două scopuri: ori pentru curățirea ulterioară a flancului politic de stînga și transformarea formațiunii politice a lui Usatîi în partid de stînga nr.1, ori sub amenințarea intensificării Partidului Nostru de a-i face pe socialiști mai maleabili, inclusiv în apropiatele alegeri ale președintelui.

Alte supoziții din aceste zile despre cauzele unei rețineri atît de spectaculoase și apoi eliberări rapide din arest a lui Renato Usatîi: autoritățile au încercat pur și simplu să distragă atenția opiniei publice de la arestarea lui Vladimir Filat, de aceea au și provocat scandalul cu Usatîi; aceasta a fost o răzbunare pentru prankeri și scurgerea solidă a informației; procurorii au vrut să stabilească cum anume au fost interceptate convorbirile telefonice dintre Ilan Șor și Vladimir Filat; din partea autorităților aceasta a fost o verificare a reacției societății la posibilitatea suprimării mai radicale a mișcării de protest și luptei cu liderii opoziției.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?