Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tusk îi critică pe liderii statelor UE pentru modul de gestionare a crizei refugiaților

23 oct. 2015,, 16:15   Externe
3609 2

Foto: noi.md

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a criticat joi, la Madrid, pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru modul în care gestionează criza refugiaților și a calificat drept 'naive' disputele pe acest subiect atît timp cît Europa nu reușește să oprească la granițele sale valul de migranți, relatează Reuters.

Aflat în capitala spaniolă ca invitat la Congresul Partidului Popular European (PPE), Tusk s-a referit atît la liderii europeni care susțin necondiționat adoptarea unor măsuri de consolidare a controalelor la granițele externe ale Europei, cît și la cei care le solicită celorlalte state membre să manifeste 'solidaritate' și să preia din povara reprezentată de numărul mare de refugiați.

'Nu mai putem permite ca solidaritatea să fie echivalentă cu naivitatea, deschiderea cu lipsa de ajutor, libertatea cu haosul. Și prin asta mă refer, desigur, la situația de la granițele noastre', a afirmat Tusk, într-un discurs de cinci minute în fața delegaților PPE.

Fostul premier polonez a subliniat că liderii conservatori europeni nu trebuie să renunțe la 'datoria primară' de a apăra teritoriile statelor lor. 'Dacă vreți să-i ajutați pe alții, în primul rînd trebuie să puteți avea grijă de voi înșivă și de cei apropiați', a spus el, salutînd măsurile luate de gazda reuniunii PPE, premierul spaniol Mariano Rajoy, pentru reducerea imigrației ilegale în Spania.

Cancelarul german Angela Merkel, care a avut la rîndul său o intervenție în cadrul Congresului PPE, susține măsurile decise de Consiliul European în acest an, printre care controale mai stricte la granițele externe ale UE, dar și schema de redistribuire a refugiaților între țările membre ale blocului comunitar.

Congresul Partidului Popular European a adoptat o rezoluție ce recomandă accelerarea procedurilor de azil și îmbunătățirea procesului de primire a refugiaților, dar insistă pe întărirea controalelor la frontierele externe, expulzarea celor care nu obțin azil, lupta împotriva traficanților și încheierea de acorduri cu țările de origine și de tranzit pentru limitarea afluxului de imigranți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?