X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cît cheltuie Moldova pentru eficiența energetică

20 oct. 2015,, 17:15   Business
4716 4
Сколько Молдова тратит на энергоэффективность?
Foto: vluki.ru
Republica Moldova a reușit, pe parcursul ultimilor patru ani, să-și reducă dependența energetică cu 5%. În prezent, noi importăm 90% din resursele energetice față de nivelul mediu european care este de 53%. Informația a fost comunicată de directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, în cadrul Forumului de afaceri moldo-polonez dedicat eficienței energetice, informează NOI.md.

Potrivit lui Mihail Stratan, în Moldova consumul de energie este de circa trei ori mai mare decît în UE. În acest context, Moldova are ca scop să reducă consumul de energie pînă în anul 2020 cu 20% și tot cu atît să sporească ponderea bioenergiei. În prezent, ponderea energiei din resurse regenerabile constituie 12-13%.

Moldova dispune de următoarele capacități de producție a energiei din resurse regenerabile: hidroenergie – 16 MW, energie solară – 2 MW, energie eoliană – 1,1 MW, biogaz – 2,8 MW, arderea biomasei – 112,6 MW. Agenția pentru Eficiență Energetică speră să atragă investiții în producția energiei solare, eoliene și din biogaz. În prezent, se elaborează un atlas în care vor fi indicate locurile, unde specialiștii recomandă să fie instalate stații eoliene și solare. De menționat că pînă la sfîrșitul anului generatoarele pentru producția energiei solare pot fi importate fără achitarea TVA.

În anul 2014, în Moldova au fost implementate 55 de proiecte în industrie în domeniul eficienței energetice și surselor regenerabile de energie, în valoare de 5,5 milioane de euro, în sectorul public – 317 proiecte în valoare de 21,7 milioane de euro, în sectorul locativ – 1328 de proiecte în valoare de 4 milioane de euro. Investițiile totale s-au cifrat la 31 de milioane de euro, iar datorită acestui fapt, au fost economisiți peste 74 MW.

Prin intermediul diferitor proiecte, în acest sector sînt investite sume colosale: Moldovan Sustainable Energy Financing Facility II ( MoSEFF) – 20+22 mil. euro, Moldovan Residential Energy Efficiency Financing Facility (MoREEFF) – 35 mil. euro, Global Environment Facility (GEF) – 2 mil. euro, Energy Efficiency Fund (FEE) – 27 mil. euro, Moldova Social Investment Fund (FISM) – 100 mil. euro, Energy and Biomass Project (Energie și biomasă) – 14,56+9,41 mil. euro.

Pînî în anul 2020, Moldova ar putea primi pentru realizarea proiectelor în domeniul eficienței energetice circa 8 miliarde de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?