X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ce caută în Moldova oamenii de afaceri polonezi?

20 oct. 2015,, 16:30   Business
5261 6
Что ищут в Молдове польские бизнесмены?
Foto: gov.md
La Forumul de afaceri moldo-polonez de astăzi în domeniul eficienței energetice au participat 19 întreprinderi poloneze din sfera energetică, notează NOI.md.

Reprezentanta Asociației Întreprinderilor Poloneze din Domeniu Energiei Regenerabile Monika Bienkowska a menționat că în Polonia producția de energie regenerabilă se dezvoltă activ din anul 2001. Polonezii au creat standarde pentru această energie, pentru a folosi cît mai bine potențialul din țară și avînd drept scop sporirea securității și independenței energetice. În conformitate cu politica UE, Polonia își propune ca 20% din energie să fie produsă din resurse regenerabile.

Ministerul Mediului din Polonia deja de cinci ani realizează programul inovațional „Greenevo” privind transferarea tehnologiilor „verzi” și dezvoltarea acestui sector în țară și peste hotare. Întreprinderile care implementează tehnologii „verzi” primesc finanțare, susținere informațională și publicitară. În cadrul acestui program polonezii ne propun experiență în cîteva direcții: soluții privind economisirea energiei (sisteme de iluminare, pompe termice etc.); resurse regenerabile de energie (Polonia este unul dintre liderii mondiali după producția bateriilor solare); uscarea nămolului de canalizare, extragerea biogazului; instalații pentru producția brichetelor și peletelor și arderea eficientă a biomasei; tehnologia de ozonare și filtrare a apei pentru sistemele orășenești și casnice; gestionarea deșeurilor (inclusiv tehnologia de reciclare a deșeurilor comunale de cauciuc în biomasă) etc.

În cadrul evenimentului 11 întreprinderi poloneze și-au prezentat producția. Toate acestea sînt actuale pentru Moldova, țara avînd nevoie atît de sisteme de epurare econome pentru canalizare, cît și de sisteme de încălzire econome. Reprezentantul companiei „Asket” a relatat despre tehnologia de folosire a biomasei din iarbă pentru producția brichetelor, afirmînd că aceasta este atît de sigură, încît cumpărătorii moldoveni nici nu vor avea nevoie de deservire, pentru că „mașinile sînt foarte simple și sigure”.

Apoi a urmat prezentarea unor companii moldovenești. Potrivit directorului tehnic al SA „Termoelectrica”, Iurie Razlovan, întreprinderea ar dori să găsească un partener pentru cooperare în sectorul energetic, deoarece este interesată de utilaje și tehnologii noi în domeniul eficienței energetice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?