X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dron: Codul electoral trebuie să creeze condiții egale pentru toate partidele

19 oct. 2015,, 16:00   Societate
3019 1
Дрон: Кодекс о выборах должен создавать равные условия всем партиям
Foto: ff.md
În Moldova nu sînt create condiții pentru activitatea partidelor extraparlamentare. În opinia lui Ion Dron, președinte al Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Codul electoral necesită modificări considerabile, informează NOI.md.

Ion Dron a prezentat o petiție colectivă către Guvern și Parlament cu privire la introducerea modificărilor la Codul electoral. Potrivit spuselor lui, actuala legislație nu permite organizațiilor obștești, partidelor extraparlamentare și candidaților independenți să fie competitivi și să se afle în spațiul media la egalitate cu celelalte forțe politice.

Printre pașii prioritari, care urmează să fie făcuți pentru încadrarea în spațiul politic a unui număr mai mare de partide și organizații obștești, Dron nominalizează reducerea pragului electoral, anularea necesității colectării semnăturilor, accesul tuturor forțelor politice și obștești la resursele informaționale disponibile și înapoierea abilităților Ministerului Justiției la înregistrarea partidelor. „Pragul electoral în alegerile parlamentare trebuie redus pînă la 3% pentru partide și pînă la 0,5% - pentru candidații neafiliați. În consiliile locale pragul de accedere pentru candidații neafiliați trebuie diminuat pînă la 1%”, a declarat Dron.

Necesitatea colectării semnăturilor Dron a calificat-o drept „măsură arhaică, care contravine aspirației de a edifica un stat european democratic”. „Noi trebuie să renunțăm la practica colectării a 4 mii de semnături la înregistrarea partidului. În majoritatea țărilor Uniunii Europene exigențele față de partide la colectarea semnăturilor corelează cu posibilitățile lor, iar în 21 de state ale UE practica colectării semnăturilor a fost anulată în general, a menționat Dron. Din partid poate să facă parte o singură persoană, dar serviciile de înregistrare sînt obligate să răspundă pozitiv la sesizările privind instituirea partidului”. Juristul, care se pronunță pentru facilitarea condițiilor reglementării de partid, solicită, de asemenea, reducerea de două ori a cotizației pentru participarea partidului la alegeri. În acest mod, suma cotizației minimale trebuie micșorată pînă la 10 mii de euro, iar cea maximă – pînă la 25 de mii de euro.

Printre revendicările față de Guvern, înaintate de grupul de avocați al Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, figurează și anularea necesității creării organizațiilor de partid în toate raioanele republicii la înregistrarea partidului. Juristul Victor Brînza a menționat că această cerință plasează formațiunile politice mari în condiții inegale cu partidele mici, care nu dispun de suficiente resurse financiare și bănești.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?