Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ce se va întâmpla cu carnetele de muncă din 2016

17 oct. 2015,, 11:00   Societate
6035 0

Foto: publika.md

În timpul apropiat nu vom mai avea nevoie de carte de muncă. Autorităţile îşi propun ca, începând cu anul viitor, să fie implementat un sistem electronic de evidenţă a muncii salariaţilor. Astfel, reprezentanţii Ministerului Muncii îşi propun să modernizeze sistemul şi să excludă munca neformală şi salariile în plic, scrie canal2.md.

Proiectul presupune ca toate informaţiile din carnetul de muncă să fie transferate într-o bază de date electronice.

"Pe parcursul anului 2016 la sigur o să aibă loc trecerea aceasta. Trecerea nu o să fie una rapidă. O să fie o perioadă în care o să fie valabile concomitent şi carnetele de muncă în formă scrisă, dar şi trecerea la registrul electronic", a declarat viceministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Iurie Crăciuneac.

Pentru a pune pe roate reforma, autorităţile urmează să preia experienţa României în acest sens.

Studiul, privind necesitatea reformării acestui sistem, a fost făcut de Echipa Economică Germană în Moldova.

"Această reformă vine ca un ajutor şi pentru mediul de afaceri. Angajatorii vor economisi mai mult timp şi totodată sistemul le va da posibilitatea să verifice informaţiile despre angajaţi. Este o reformă care nu necesită mulţi bani, dar care va aduce multe beneficii", a spus reprezentant GET Moldova, Jorg Radeke.

Sindicaliştii susţin această reformă.

"Acesta este un pas de a diminua munca la negru şi eliberării salariilor în plic.Acest lucru este binevenit şi noi îl susţinem", a afirmat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Petru Chiriac.

Şi majoritatea oamenilor salută această iniţiativă.

Persoanele în vârstă au însă o altă părere.

Potrivit datelor statistice, în prezent, în Moldova sunt aproximativ un milion 284.000 de persoane angajate în câmpul muncii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?