X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Judecătorii şi procurorii sunt numiţi în funcţie fără a fi testaţi la poligraf

17 oct. 2015,, 11:30   Societate
3603 3

Foto: noi.md

De la 1 ianuarie curent, candidaţii la funcţia de judecător şi de procuror trebuiau să fie testaţi cu ajutorul poligrafului. E aproape sfârşit de an, iar candidaţii sunt numiţi în funcţie fără a trece proba detectorului de minciuni. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Procuratura Generală (PG) spun că prevederea privind testarea la poligraf a acestor candidaţi nu este respectată deoarece utilajul necesar testării nu a fost procurat din lipsă de bani şi nici nu s-a găsit un poligrafist instruit în acest domeniu.

Detectorul comportamentului simulat (denumit şi poligraf) este un mijloc tehnic de înregistrare a parametrilor fiziologici (inclusiv ai respiraţiei, ai activităţii cardio-vasculare, ai sensibilităţii chinestezice a pielii), care permite detectarea comportamentului simulat cu prezentarea rezultatelor înregistrate în formă digitală. Potrivit Legii privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf), dreptul de iniţiere a testării îl au CSM, Consiliul Superior al Procurorilor, organele Ministerului Afacerilor Interne, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Serviciul Vamal. Testarea la poligraf se efectuează pentru a evalua veridicitatea informaţiilor comunicate de persoana verificată. Legea mai prevede că testarea se efectuează în câteva situaţii: la angajare în serviciu, la efectuarea controlului periodic sau selectiv al activităţii în cadrul instituţiilor menţionate. De asemenea, angajaţii acestor structuri vor fi supuşi testării cu detectorul în cadrul anchetei de serviciu, dar şi în cadrul activităţii operative de investigaţii.

Fără bani şi fără testări

În lege mai este menţionat că prevederea referitor la testarea la poligraf a candidaţilor la funcţia de judecător sau de procuror va intra în vigoare după crearea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea acestui proces, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2015, însă până în prezent această reglementare nu este respectată. Reprezentanţii CSM şi ai PG spun că sunt câteva obstacole care împiedică implementarea acestei prevederi. „Nu avem încă un astfel de aparat. Nu avem nici specialişti care ar putea lucra cu astfel de echipament. Acest lucru se întâmplă din lipsa mijloacelor financiare. Decizia ţine de Guvern. Chiar la ultima şedinţă a CSM am discutat acest lucru, că odată ce este legea, ea trebuie executată. Sunt necesare mijloace financiare pentru procurarea aparatului. Totodată, aici este inclusă şi salarizarea poligrafistului. Din câte ştiu, suma necesară pentru un astfel de aparat este destul de mare”, menţionează Teo Cârnaţ, membru al CSM.

La rândul său, Ala Otgon, specialist principal în cadrul Serviciul protocol, relaţii cu publicul şi mass-media de la CSM, precizează că pentru achiziţionarea acestui aparat, CSM a bugetat în acest an 135 de mii de lei, însă instituţia nu poate efectua concursul de procurare a acestuia deoarece Agenţia Achiziţii Publice a suspendat temporar licitaţiile. „Mai este o problemă, acel aparat costă cel puţin zece mii de euro. Vă daţi seama că banii planificaţi nu sunt suficienţi, de aceea a fost solicitat un suport financiar din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru a suplini suma pentru procurarea aparatului, dar şi pentru instruirea poligrafistului, dar încă nu avem un răspuns”, afirmă reprezentanta CSM.

La Procuratură este aceeaşi situaţie. „Prevederea de testare a procurorilor numiţi în funcţie nu este implementată din lipsa specialiştilor, dar şi de mijloace financiare pentru procurarea utilajului. Acum se elaborează Regulamentul care va stabili felul cum trebuie să se comporte candidatul la funcţia de procuror în sala unde va fi testat”, explică Valentin Covali, şeful Secţiei juridice, implementare a reformelor legislative şi instituţionale din cadrul PG.

Legea mai prevede că „testarea nu trebuie să prezinte pericol pentru sănătatea omului, nu trebuie să-i lezeze onoarea şi demnitatea”. De asemenea este inadmisibilă recurgerea la ameninţări, la violenţă şi la măsuri de influenţă pentru a constrânge persoana să accepte testarea.

Lilia Zaharia

imagine simbol, sursa>it.bzi.ro

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?