X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusia, 'noul şerif' al Orientului Mijlociu

9 oct. 2015,, 20:00   Externe
4430 2

Foto: newsru.com

Rusia este 'noul şerif ' al Orientului Mijlociu, consideră Boone Pickens, care are la activ ' mai mult de o jumătate de secol în afacerile cu gaze şi petrol'. El anticipează schimbări rapide pe piaţa petrolului.Noua implicare militară a Rusiei în Siria ar putea forţa cea mai importantă ţară membră a OPEC - Arabia Saudită - să capituleze în cele din urmă în privinţa reducerii producţiei de petrol, fapt ce ar putea duce la creşterea preţului petrolului, care a pierdut jumătate din valoare anul trecut, a declarat pentru postul de televiziune CNBC magnatul american al petrolului Boone Pickens, şeful BP Capital Management.

Prin implicarea în Siria, Rusia face cea mai semnificativă mişcare a sa în regiune, de unde a fost alungată în 1973, când preşedintele egiptean de la acea vreme Anwar Sadat a rupt alianţa cu Moscova înainte de războiul arabo-israelian. Potrivit CNBC, este destul de dificil de urmărit legătura între creşterea rolului Rusiei în conflictul din Siria şi preţul la petrol. Totuşi, în această situaţie, Rusia, Iranul şi Siria sunt 'de aceeaşi parte', iar Arabia Saudită - principala forţă motrice a OPEC - este de partea cealaltă.

Regatul saudit a refuzat până acum să scadă producţia de petrol, în parte pentru a-şi consolida cota de piaţă, dar şi pentru a menţine preţurile scăzute în scopul de a păstra o presiune economică asupra Iranului. Rusia, un mare producător de petrol în afara OPEC, şi-a văzut economia devastată în urma prăbuşirii preţului la ţiţei, în plus faţă de sancţiunile internaţionale pentru rolul său în criza din Ucraina. În timp ce îşi doreşte ca Arabia Saudită să-şi reducă producţia, Rusia refuză să-şi diminueze producţia proprie.

Pe de altă parte, cotidianul economic rus Kommersant, citând surse diplomatice saudite, a relatat vineri că prinţul Mohammed ben Salman, ministrul saudit al apărării, urmează să efectueze la sfârşitul acestei săptămâni o vizită în Rusia, unde se va întâlni duminică, la Soci, cu preşedintele rus Vladimir Putin. Această vizită, a doua în Rusia în acest an, a prinţului Mohammed ben Salman, fiul prinţului Mohammed bin Nayef, viitor prinţ moştenitor, survine pe fondul campaniei aeriene lansate de Moscova la 30 septembrie în Siria.

Experţi chestionaţi de Kommersant consideră că 'misiunea neaşteptată' a ministrului saudit al apărării în Rusia este o dovadă a dorinţei Riadului de a negocia, din nou, cu Moscova condiţiile unei soluţionări politice în Siria. Riadul ar putea să încerce să schimbe poziţia Moscovei în legătură cu păstrarea lui Bashar al-Assad la putere, promiţându-i un parteneriat strategic şi proiecte de miliarde de dolari, relateaza agerpres.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?