X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Un șir de companii petroliere din Moldova riscă să rămînă fără licențe

6 oct. 2015,, 10:00   Economie
3428 0
Foto: noi.md
Un șir de companii petroliere din Moldova riscă să rămînă fără licențe la dreptul de activitate, din cauza neprezentării calculelor pentru modificarea prețurilor la produsele petroliere comercializate și neîndeplinirea prescripțiilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, informează NOI.md.

După cum a comunicat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, săptămîna trecută structura a emis prescripții repetate pentru 18 companii care dețin licențe pentru activitate pe piața de produse petroliere, în care le-a solicitat să execute prescripțiile anterioare referitoare la neprezentarea calculelor la modificarea prețurilor la produsele petroliere comercializate. Aceste prescripții le-au fost expediate în jumătatea a doua a lunii septembrie.

Pe parcursul acestei perioade ANRE a emis, în baza rezultatelor monitorizării activității licențiate pe piața produselor petroliere, prescripții pentru 51 de companii petroliere, în care solicita să prezinte calculele modificării prețurilor la produsele petroliere comercializate, în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere și Metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, pe care anul curent le-au neglijat companiile respective.

În conformitate cu Metodologia, deținătorii de licențe sînt obligați să prezinte ANRE calculele pentru modificarea prețurilor la produsele petroliere cel puțin cu 3 zile înainte de aplicarea noilor prețuri.

După verificarea calculelor prezentate de 35 de companii, ANRE a stabilit că informația furnizată de 21 de companii este corectă, iar informația prezentată de 14 companii conține devieri de la prevederile Metodologiei. ANRE a fost constrînsă să adreseze prescripții repetate companiilor care au prezentat calcule eronate, precum și să facă patru prescripții repetate companiilor care pînă în prezent nu au îndeplinit prima prescripție.

Companiile care au primit prescripție repetată au fost avertizate că în caz de neîndeplinire, ANRE inițiază, în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere, procedura suspendării sau rechemării licenței de activitate.

ANRE este abilitată de lege să emită prescripții deținătorilor de licențe pentru înlăturarea contravențiilor depistate pe piața de produse petroliere. Neexecutarea prescripțiilor ANRE are drept consecință sancționarea vinovaților în conformitate cu legislația în vigoare.

În prezent, pe piața produselor petroliere a Moldovei muncesc 123 de agenți economici, care dețin 191 de licențe pentru dreptul la activitate în acest domeniu. Anul curent, pentru contravențiile comise ANRE a suspendat licența de import și vînzare en gross a gazelor lichefiate și a ridicat două licențe pentru importul și vînzarea en gross a gazelor lichefiate și alta – pentru importul și vînzarea benzinei și motorinei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?