Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cine e vinovat – e clar! Dar ce-i de facut?

4 oct. 2015,, 10:15   Politică
19889 18

Кто виноват - понятно! А вот что делать?
Foto: noi.md

Nicolae Chirtoacă

Răscoala pentru societate este un lucru la fel de util ca și furtuna pentru natură … Aceasta este un medicament pentru sănătatea guvernului. Thomas Jefferson

Acum sau niciodată! Sub acest slogan Platforma DA pregătește un nou miting în centrul capitale, în speranța că presiunea stradală va impune puterea să se întoarcă cu fața spre popor și să înceapă un dialog civilizat cu reprezentanții lui plenipotențiari. E timpul să ne întoarcem țara înapoi și să scoatem cetățenii din robia, în care au fost băgați de oligarhii de la putere, afirmă liderii mișcării de protest. E timpul să trecem de la vorbe la fapte și să obligăm coaliția de guvernare să asculte vocea poporului, spun cetățenii activi. Partidele de opoziție, ce se poziționează ca fiind ”de stînga”, de asemenea, au lansat proteste non stop, fapt ce le poate conferi un caracter național manifestațiilor în masă. Apare o posibilitate unică de a unifica poporul chinuit al Moldovei în lupta pentru întoarcerea țării pe calea dezvoltării democratice și civilizate.

Cetățenii conștienți și activi din punct de vedere politic, care participă la mișcarea de protest, au cerut convocarea în regim de urgență a ședinței comune a Parlamentului, Guvernului și Președinției cu participarea unui număr adecvat de reprezentanți ai Consiliului Marii Adunări Naționale. Într-un fel sau altul, pentru oamenii cu rațiune aceasta înseamnă o chemare la dialog dintre putere și mișcarea civică de opoziție, care a înaintat niște revendicări concrete, cu scopul de a asana situația din societate prin eforturi comune, de a crea un mecanism de evitare a tensiunilor și aprofundării crizei politice.

În aceste condiții, trei partide, care constituie cea de-a treia „alianță pentru integrare europeană”, a emis o „declarație” stranie, autorii căreia fără falsă modestie au „confirmat angajamentele asumate în fața cetățenilor” acestei țări. Din primele rînduri ale acestui apel către Măria Sa Poporul, se întrezărește o tentativă oarecum întîrziată a stăpînilor partidelor oligarhice de guvernămînt de a influența cumva asupra spiritului de protest al oamenilor.

Mînați de presentimentul unui eșec inevitabil, liderii alianței de guvernămînt și-au amintit despre stabilitatea politică, solidaritatea socială și buna înțelegere în societate, de care ei, guvernanții au nevoie pentru „soluționarea problemelor stringente”, pe care, tot ei, în cele din urmă, ni le-au creeat. Printre rîndurile acestui apel se citește frica față de zecile de mii de protestatari și față de responsabilitatea inevitabilă pentru toate greșelile autorităţilor, care au condus la agravarea situației în țară și la aprofundarea fenomenelor de criză.

Păstîrndu-și puterea în rezultatul manipulării fără milă a conștiinței sociale, prin injecții in campaniile electorale de milioane, furate de la popor și țară, , împărțind promisiuni populiste în stînga și-n dreapta, aceste partide au continuat să fure populație și după 30 noiembrie trecut. Condamnînd astfel majoritatea cetățenilor țării la sărăcie, aducînd grave prejudicii nu doar economiei, sistemului financiar- creditar și bancar, dar și securității naționale, subminînd, în final, statalitatea moldovenească.

Furtul unui miliard de dolari din trei bănci, una dintre care era controlată de stat, a avut loc chiar în ajunul alegerilor, cînd la putere se aflau aceleași trei partide. Reparația cosmetică a fațadei alianței de guvernămînt, care s-a produs în urma renunțării la funcție a premierului-papusa Gaburici, și cooptarea la putere (iarăși) a partidului principalului clovn politic Ghimpu, care se crede liberal, menține agonia regimului antipopular și oligarhic.

Tentativele de a prezenta mișcarea de protest din societate și trezirea cetățenilor noștri din somnul cel de moarte drept nişte acțiuni ale unor grupuri oculte, care urmăresc scopuri meschine, denotă o neînțelegere profundă a evenimentelor din societate în rîndurile propagandiștilor alianței de guvernămînt și a „nașilor” ei.

Chipurile, libertatea și drepturile democratice ale cetățenilor nu pot fi asigurate de către autorități, în condițiile protestelor în masă și în cadrul unui stat de drept. Și asta declară „liderii” celor trei partide, care de la începutul guvernării sale în 2009, au împărțit și și-au supus toate cele trei ramuri ale puterii și au distrus bazele statului de drept, transformîndu-l într-o sursă de îmbogățire pentru un grup restrâns al unei guvernări de tip mafiot.

Din această declarați aflăm că, Republica Moldova are nevoie de partide politice, care „vor asigura dezvoltarea pro-europeană a țării, vor manifesta o atitudine responsabilă față de interesele naționale și onestitate față de popor”. Avînd în vedere că anume trei formațiuni de natură oligarhică, care au împărțit sferele de control în baza renumitului „algoritm”, subordonîndu-și fluxurile financaire ale statului, sunt, la o adică, „pro-europene”.

Și această declarație este făcută în numele și partidelor, care au blocat în totalitate dezvoltarea țării, si nu doar pe direcția integrării europene. Care prin acțiunile sale și prin susținerea corupțâiei, precum și prin intermediul schemelor financiare au aruncat Moldova cu cel puțin două decenii în urmă. Anume aceasta au demonstrat recent experții independenți, care au prezentat una dintre schemele de furt a banilor cetățenilor prin majorarea de cîteva ori a prețurilor la energie electrică. În rezultatul aplicări a zeci de scheme de control mafiot asupra fluxurilor financiare, populația sărăcește tot mai mult, iar cei de la putere continuă să mintă în cel mai cinic mod, sperînd, se pare, că și de data aceasta vor scăpa basma curată.

Reprezentanții plenipotențiari ai SRL-urilor politice de guvernămînt încearcă în declarația lor să ne convingă că au venit la putere „cu doar două luni în urmă”, de parcă nici nu ar fi existat șase ani de bătaie de joc asupra poporului acestei țări, răbdarea căruia evident și necondiționat începe să se termine. Societatea deja a început să simtă impactul negativ al „furtului secolului”, căderea cursului valutei naționale și creșterea prețurilor, incapacitatea actualilor „guvernanți” de a stabiliza situația în economie și de a soluționa problemele sociale. Iar între timp, parlamentarii, pe care oligarhii i-au adus la putere, plecau liniștit în concediu, primind cîteva zeci de mii de lei pentru „vacanță” lor de vara-toamna. În pofida situației tensionate în țară, deputații nu au găsit de cuviință să se reunească într-o ședință extraordinară, instituțiile puterii sunt, practic, paralizate, iar statul a ajuns în regimul „gestionării manuale” a stăpînilor partidelor din alianța de guvernămînt.

Printre rîndurile acestei „declarații” se întrezărește o idee primitivă și șmecheră, că poporul încă mai poate fi speriat, așa cum s-a întîmplat pe parcursul ultimilor ani, cu o eventuală instabilitate creată de anumite „grupuri de interese personale”, care ar tensiona conștient situația din societate și nu le permit oligarhilor de la putere să-și caute de treabă.

Aici a venit la țanc și alocuțiunea lui Timofti, care a citit sirguincios textul scris pentru el, lăsînd să se înțeleagă că o parte din balastul sub forma funcționarilor corupți va trebui aruncat peste bord, unii dintre ei vor fi anchetați, iar alții chiar vor fi trași la răspundere. Șeful statului, în care nu au încredere 90% din populația țării, a cerut, nu e clar de la cine, „adoptarea măsurilor urgente pentru depistarea celor vinovați de criza bancară, precum și întreprinderea acțiunilor concrete pentru depolitizarea structurilor politice”. De asemenea, el le-a cerut deputaților să revină, în sfîrșit, din vacanța și să se întrunească în ședința Parlamentului pentru a-și exercita atribuțiile, pentru care noi, contribuabilii, plătim bani, și nu puțini.

Se creează o impresie absolut întemeiată că regimul de guvernare trăiește cu ziua de azi sau maximum cu dimineața de mîine. Pentru oligarhii, care au acaparat statul moldovenesc, nu contează ce va fi peste o lună-două, ei nu pot să se gîndească la aceasta – ei trebuie să supravetuiască astăzi. Toate acțiunile lor poartă un caracter imediat, reactiv și de aceea nu sînt adecvate situatiei din societate, in raport cu spiritele de protest care cresc în fiecare zi. Putem presupune că în lipsa unui dialog constructiv dintre putere și popor, pe fundalul creșterii prețurilor și tarifelor, a deprecierii inevitabile a leului, a scăderii nivelului de trai al populației, situația în statul moldovenesc ar putea deveni cu adevărat incendiară.

În această situație dificilă Platforma Civică DA are două premise pentru a-și atinge scopurile de înlăturare de la putere a regimului oligarhic prin demonstrații pașnice și alte acțiuni legale. Sarcina nu este ușoară, dar reală pentru mișcarea obștească, care își asumă o mare responsabilitate in fata poporului responsabilitate în acest moment istoric și foarte greu pentru Moldova. Cu condiția că liderii mișcării vor utiliza o strategie adecvată, bine gîndită, care va permite canalizarea spiritului protestatar și energia maselor spre o schimbare, în esență, revoluționară a regimului oligarhic. Numai așa, noi vom fi în stare să evităm provocările și să ne opunem tentativelor forțelor anti-moldovenești de a prelua mișcarea de protest și de a o îndrepta spre un alt făgaș, de confruntare.

Noi încă mai putem să întoarcem țara spre o cale de dezvoltare normală, democratică. Ne aflam intr''un moment rar în istorie, cînd totul depinde doar de noi, cetățenii Moldovei, de patriotismul nostru, de curajul și de responsabilitatea civică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?