X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

În Moldova vor avea loc Zilele Culturii şi Spiritualității Ruse

2 oct. 2015,, 16:15   Societate
3260 1
Дни русской культуры и духовности пройдут в Молдове с 13 по 18 октября
Foto: infotag.md
În Moldova va avea loc cea de-a 12-a ediţie a Zilelor Culturii şi Spiritualității Ruse. Organizatorul evenimentului este Consiliul coordonator al organizaţiilor conaţionalilor ruşi din Moldova, Transnistria şi Găgăuzia, precum şi Congresul comunităţilor ruse.

Preşedintele congresului, Valeri Climenco, a spus vineri, într-o conferinţă de presă, că deschiderea solemnă a sărbătorii culturii ruseşti va avea loc la Filarmonica Naţională pe 13 octombrie, începînd cu ora 18.00. Festivităţile se vor încheia cu un concert la Sala cu Orgă pe 18 octombrie.

"La concertul prilejuit de ziua deschiderii soliştii Serghei Varsanov şi Tatiana Gavriliţa vor interpreta piese din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Prin acest cadou muzical Congresul încheie ciclul de evenimente dedicate aniversării a 70-a a Marii Victorii", a subliniat el.

Potrivit lui Climenco, programul zilelor conţine peste 40 de conferinţe, expoziţii, ateliere de lucru, seminare, concerte gratuite, prezentări de carte. Festivităţi vor fi desfăşurate la Chişinău, Donduşeni, Edineţ, Ocniţa, Comrat, Cahul şi alte raioane ale ţării.

"Pe 14 octombrie, începînd cu ora 15.00, la Biblioteca „M.V.Lomonosov” din Chişinău se va vernisa o expoziţie de tablouri şi lucrări de sculptură decorativă cu genericul "Многоликий мир глазами юных дарований" (Lumea cu ochii tinerelor talente), în cadrul căreia vor fi prezentate creaţii ale copiilor din regiunea de nord a ţării. La Sala cu Orgă, pe 15 octombrie, ora 19.00, creaţiile lui Ceaikovschi şi Borodin vor fi interpretate de Orchestra Naţională de Cameră alături de pianistul francez Jonathan Benichou", a spus Climenco.

De asemenea, pe 16 octombrie, la ora 14.00, tot la biblioteca „M.V. Lomonosov” vor fi prezentate cărţi în care este analizată starea poeziei şi prozei ruse în Moldova la începutul secolului XXI. În aceeaşi zi, la Filarmonica Naţională va fi susținut un concert de muzică clasică rusă. Pe 17 octombrie, la ora 11.00, în sala de conferinţe a Universităţii „Constantin Stere” se va deschide conferinţa republicană "Российское образование в Молдове: состояние и перспективы" (Învăţămîntul rus în Moldova: stare şi perspective), la care vor fi prezenţi reprezentanţi ai organizaţiilor ruseşti de învăţămînt.

"Pentru profesori este planificat un seminar metodic pe 18 octombrie, la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, cu genericul "Tendinţe actuale în predarea literaturii ruse în şcoli". În aceeaşi zi va avea loc o oră deschisă cu tema "Teoria şi practica pregătirii elevilor pentru compunerea de absolvire în contextul sarcinilor strategice ale învăţămîntului filologic în Rusia". Ora va fi predată de oaspetele moscovit, metodistul Şcolii deschise ruse "M.V.Osmolovski", a informat Climenco, care a specificat că în organizarea zilelor s-au implicat Centrului Intelectual Rus, Casa Muzicii Ruse în Moldova, Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici" şi Sala cu Orgă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?