Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Acord între Kiev şi separatişti pentru retragerea armamentului de calibru mic lîngă linia frontului

1 oct. 2015,, 14:50   Externe
3968 8

Foto: agerpres.ro

Ucraina şi separatiştii proruşi au anunţat miercuri un acord cu privire la retragerea armamentului de calibru de sub 100 de milimetri la 15 kilometri de o parte şi de alta a liniei frontului, în estul rebel, relatează AFP în pagina electronică.

Această iniţiativă, aprobată după trei luni de negocieri, a fost anunţată cu doar 48 de ore înaintea unui summit prevăzut vineri la Paris între liderii ucrainean, rus, francez şi german, menit să avanseze procesul de pace în Ucraina.

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a salutat acest anunţ, insistînd asupra implementării acordurilor de pace în estul Ucrainei, semnate în februarie, la Minsk, în urma unei medieri franco-germane.

Acordurile, cunoscute şi sub numele de Minsk 2, prevedeau doar retragerea armamentului de calibru de peste 100 de milimetri, însă această clauză a fost încălcată în mod repetat şi s-a soldat cu moartea a peste 1.000 de persoane, denunţă observatori internaţionali.

Acordul cu privire la retragerea armamentului cu calibrul sub 100 de milimetri a fost semnat marţi seara, la Minsk, de emisarii ucrainean, rus şi OSCE din cadrul Grupului de contact pentru estul Ucrainei, a anunţat miercuri Daria Olifer, o purtătoare de cuvînt a emisarului ucrainean Leonid Kucima.

Punerea în aplicare a acestui acord este prevăzută în termen de 41 de zile - pînă cînd fiecare parte urmează să-şi retragă armamentul la 15 kilometri distanţă de linia frontului.

Liderul "republicii populare" de la Doneţk (DPR) Aleksandr Zaharcenko a promulgat textul miercuri seara, iar cel de la Lugansk (LPR), Igor Plotniţki, urma să-l promulge de asemenea miercuri seara.

"Este vorba despre un progres incontestabil în vederea soluţionării conflictului", a subliniat Zaharcenko.

În opinia emisarului său, Denis Puşilin, crearea unei zone-tampon de 30 de kilometri "va însemna sfîrşitul războiului".

Şeful Misiunii OSCE de monitorizare în estul Ucrainei Ertugrul Apakan a salutat "un pas către pace şi stabilizare, în interesul poporului din Ucraina".

Un purtător de cuvînt militar ucrainean, Andrii Lîsenko, a salutat, de asemenea, "o măsură foarte importantă, o victorie diploamtică" a Kievului.

"Acest lucru nu este suficient", a avertizat, însă, şeful diplomaţiei germane.

"Avem nevoie de mai mult, şi anume este necesar, de asemenea, ca armamentul greu să fie retras din zonele de conflict, iar rolul OSCE să fie respectat şi consolidat, aşa cum s-a convenit la Minsk. Este nevoie, de asemenea, ca multe alte puncte ale acordurilor de la Minsk să fie puse în aplicare", a subliniat el, în continuare, într-un mesaj postat pe Twitter.

Partea politică a acordurilor de la Minsk prevede o largă autonomie pentru regiunile rebele şi organizarea unr alegeri locale în acestea - în baza legislaţiei ucrainene -, pînă la sfîrşitul anului.

Dar separatiştii insistă să organizeze propriile alegeri, pe 18 octombrie în "republica populară" de la Doneţk şi pe 1 noiembrie la Lugansk - şi nu pe 25 octombrie, odată cu restul ţării.

Ucraina solicită, la rîndul ei, să preia controlul asupra frontierei sale de stat cu Rusia. Ea nu deţine controlul asupra unei porţiuni de aproximativ 400 de kilometri a acestei frontiere, după 17 luni de război, soldat cu peste 8.000 de morţi.

Summitul prevăzut vineri la Paris reprezintă "o oportunitate destul de rară în vederea avansării în acest subiect. Sper că Moscova şi Kievul sînt dispuse să coopereze în acest sens", a subliniat Steinmeier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?