Skoda Superb: 7 curiozităţi din istoria modelului! (FOTO) ©

30 sep. 2015,, 11:35   Ştiri Auto
4546 1

Astăzi Skoda Superb e printre cele mai populare şi dorite modele de maşini în Moldova, iar noua generaţie, proaspăt lansată în Moldova, prinde turaţii maxime la vânzări. O parte din aceastăpopularitate se datorează faptului că Skoda a fost printre primele mărci lansate oficial în ţara noastră, încă în anii ’90, iar astfel marca cehă şi-a câştigat mai rapid un loc în inimile, atunci pustiite, ale moldovenilor. O altă parte din popularitate se datorează şi caracteristicilor generaţiilor precedente ale lui Superb, caracteristici care au fost deosebit de apreciate de conaţionalii noştri! Şi totuşi, când a început, de fapt, povestea modelului Superb?

Atunci când ne gândim la începuturile modelului Skoda Superb, cei mai mulţi dintre noi îşi imaginează generaţia anilor 2001-2008, botezată şi B5, pentru că preluase platforma tehnică de la VW Passat B5. Şi, deşi această percepţie e una valabilă pentru epoca modernă a modelului, aflaţi că primul Superb din istorie a apărut cu mult mai mult timp în urmă!

1. Primul exemplar Skoda Superb a fost construit în 1934

Era anul 1934, iar compania Skoda, fondată de Vaclav Laurin şi Vaclav Klement, îşi întărise deja prezenţa în producţia automobilelor de aproape 30 de ani, chiar dacă şi-a început activitatea cu asamblarea bicicletelor şi a motocicletelor.

Între 1925 şi 1929 Skoda a produs în bază de licenţă modelul Hispano Suiza H6, botezat în Cehia „Skoda Hispano Suiza”, care avea sub capotă un motor cu 6 cilindri. Era un vârf de gamă ultra-luxos, construit manual, cu care a călătorit până şi preşedintele de atunci al Cehoslovaciei. Doar 100 de exemplare au fost construite, fiecare din ele în urma unei comenzi ferme a clienţilor doritori.

Apoi, către anul 1929, cei de la Skoda consideraseră că e loc de un vehicul şi mai maestuos de atât şi au creat modelul Skoda 860, care avea un imens motor cu 8 cilindri în linie sub capotă, ce dezvolta 60 CP. Modelul a păşit cu dreptul în lumea auto, însă în scurt timp condiţiile economice globale nu mai erau la fel de opulente, iar cei de la Skoda au conştientizat necesitatea reinventării vârfului de gamă. Skoda 860 a fost produsă până în anul 1933, iar în 1934 apărea un nou model de top în gama mărcii, model numit Skoda Superb! Aşadar, anume în 1934 porneşte istoria numelui Skoda Superb!

2. Primul Superb a avut sub capotă un motor cu 6 cilindri în linie, de 2.5 litri

Încă de atunci Skoda Superb a vrut să ofere luxul inteligent, la un preţ mai raţional decât alte maşini de lux, muşcând din vânzări cu dorinţa de a oferi clienţilor săi mai mult decât s-ar fi aşteptat aceştia. Modelul nu a mai făcut uz de un motor cu 8 cilindri, ci s-a limitat la unul cu 6 cilindri în linie, de doar 2.5 litri volum. Motorul era cuplat la o cutie de viteze cu patru trepte. Modelul a atras imediat clienţii dornici de lux mai consistent, mai ales în condiţiile economice incerte ale acelor ani, o calitate cunoscută a modelului devenind şi fiabilitatea exemplară.

3. Skoda Superb a fost primul model al mărcii cehe care a primit un motor V8!

În 1936 Skoda a lansat o nouă versiune a lui Superb, puternic actualizată, care venea, deja, cu un motor de 2.7 litri, tot cu 6 cilindri în linie. Ingineria avansase şi cu o nouă cutie de viteze, care avea o carcasă realizată din aluminiu. În scurt timp, a apărut şi un alt motor cu 6 cilindri, de 2.9 litri. Toate aceste elemente semnalizau o redresare a pieţei şi a condiţiilor economice, aşa că în 1939 Skoda Superb devine primul model Skoda care a primit până şi un motor V8 de 4.0 litri! Pe lângă acest motor, mai era disponibil şi un motor cu 6 cilindri în linie, de 3.5 litri.

4. Skoda Superb a avut versiuni militare şi chiar o versiune cu rol de ambulanţă

Războiul mondial care a urmat, însă, a afectat istoria modelului Superb, cei de la Skoda fiind nevoiţi să producă acel model, în formă modificată, pentru scopuri militare. La cererea armatei, a versiune cu tracţiune integrală a modelului şi a existat până şi o versiune a lui Superb cu rol de ambulanţă.

Skoda Superb a mai continuat a fi produsă câţiva ani după război, până în 1949, iar mai apoi cerinţele vremii au dictat o reorientare a producătorului ceh către producţia vehiculelor compacte şi accesibile.

5. Prima generaţie modernă Skoda Superb a fost creată pe platforma cu ampatament alungit a lui VW Passat B5

Abia în anul 2001, compania Skoda, aflată deja în tutela celor de la Volkswagen, reînvie numele Superb pentru un nou model de vârf, creat pe baza lui VW Passat B5, cu ampatament mărit. Într-o nouă eră, modelul a debutat cu o gamă largă de propulsoare diesel şi pe benzină, de la motorare de 1.8 litri turbo pe benzină sau 1.9 litri diesel până la un V6 diesel de 2.5 litri şi chiar un V6 pe benzină de 2.8 litri. Spaţiul generos de la interior, calitatea bună de asamblare şi confortul de la bord au fost ingrediente care au propulsat destul de repede modelul în preferinţele vânzărilor, pe cât se putea aştepta de la un model nou în acest segment. Producătorul ceh analiza şi posibilitatea lansării unei versiuni break a acelei generaţii, însă această idee a fost stăvilită de cei de la Volkswagen, în temerea că o astfel de versiune ar putea „muşca” prea mult din cota de piaţă a lui Passat Variant.

În 2008 apare cea de-a doua generaţie modernă a lui Superb, cea care a dat marea lovitură de piaţă la vânzări. Cu o siluetă suplă, dar extra-lungă, modelul a cucerit publicul printr-un spaţiu incredibil de mare oferit pasagerilor banchetei spate. În acelaşi timp, practicismul modelului a fost desăvârşit prin crearea unui hayon cu deschidere dublă, care se putea deschide asemeni unui sedan sau asemeni unui liftback. Gama de motoare a fost şi mai generoasă, pornind de la un benzinar turboaspirat de 1.4 litri până la un V6 aspirat natural de 3.6 litri, cuplat şi la un sistem de tracţiune integrală. Acea din urmă versiune putea prinde o viteză de 250 km/h, iar prima sută era atinsă în doar 6.5 secunde! Această generaţie a beneficiat, în sfârşit, şi de o versiune break, numită Superb Combi, care s-a lăudat cu un portbagaj de-a dreptul imens.

6. A doua generaţie modernă a lui Superb s-a vândut într-un număr de 4.5 ori mai mare decât prima!

Astfel, dacă prima generaţie modernă a lui Superb a fost produsă în peste 136 mii de exemplare, atunci cea de-a doua generaţie a fost produsă în peste 600 de mii de unităţi! Culminarea poveştii de succes este, deci, evidentă!

7. Noua generaţie Superb – cea mai discutată şi populară premieră auto în mediul online din acest an!

Iar cea de-a treia generaţie modernă a modelului este proaspăt lansată în cele mai multe ţări ale lumii. Este disponibilă într-o gamă şi mai largă de propulsoare diesel şi pe benzină, pornind de la benzinarul turboaspirat de 1.4 litri, cu 125 CP la activ, până la motorizarea de top 2.0 TSI 4x4, cu 280 CP la activ.

Apropo, noua Skoda Superb păstrează tradiţia oferirii unei versiuni cu echipări de top pentru cele mai potente motorizări, versiuni numite Laurin&Klement, în cinstea celor doi fondatori ai mărcii cehe. Dacă achiziţionaţi un SuperbLaurin&Klement puteţi fi sigur că maşina este echipată cu generozitate maximă, pentru experienţe desăvârşite la bord.

Iar cât priveşte experienţele pe viu de la bordul noului Superb, redacţia PiataAuto.md a fost unica entitate de presă care a testat-o amplu la testul drive internaţional al modelului din regiunea Toscana, Italia, dându-i un calificativ extrem de consistent noului model. Am testat chiar şi o ediţie Laurin&Klement, cu 280 CP la activ, acolo (în imagine)!

Acum, noua Skoda Superb este în plină ascensiune de vânzări şi în Moldova, iar judecând după interesul absolut record al publicului pentru noua generaţie – un recent studiu global a relevat faptul că noul Superb a fost cea mai discutată şi populară premieră online din industria auto în acest an, fapt observat şi de redacţia noastră prin popularitatea record a tuturor ştirilor cu noul Superb şi a testului drive cu acest model – putem spune că povestea de succes a lui Superb va urca la o nouă treaptă superioară, atât în lume, cât şi în ţara noastră!

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?