Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Moldova se mișcă treptat spre alegeri anticipate

30 sep. 2015,, 11:02   Politică
3284 0

Expert: Moldova se mișcă treptat spre alegeri anticipate
Foto: eastbook.eu

Republica Moldova se află deja în condițiile unei crize politice majore, chiar dacă formal alianța proeuropeană deține majoritatea. Opinia aparține expertului de la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene Nicu Popescu și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, notează NOI.md.

Potrivit lui Nicu Popescu, politicienii de la Chișinău trebuie să conștientizeze faptul că direcția în care evoluează acum politica poate genera un dezastru economic şi, eventual, de securitate, de proporţii, în condiţiile în care situaţia geopolitică din regiune rămîne complicată.

„Pur teoretic, guvernarea ar putea încerca să-şi reseteze metodele de guvernare, dar această perspectivă nu este una foarte realistă şi, probabil, Republica Moldova se mişcă treptat-treptat spre alegeri anticipate. Acesta ar putea reseta modul în care este guvernată țara, în condiţiile în care partidele de la guvernare nu mai au nici viziune şi nici energie de a face această schimbare din mers. Nu este exclus că guvernarea va încerca să răspundă presiunii populare prin cîteva demisii formale, însă nu cred că acest lucru va schimba dinamica politică”, e explicat Nicu Popescu.

Potrivit lui, cetăţenii Republicii Moldova au o problemă nu cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu un ministru sau altul, ci cu metodele eronate de guvernare. Politologul nu exclude că zvonurile cu privire la transformarea alianței de guvernare într-una minoritară se vor adeveri.

„Dacă este vorba de ieşirea individuală a unor deputaţi, atunci ne referim la un scenariu. Probabil, guvernarea poate continua prin cooptarea a doi, trei, patru deputaţi, în sprijinul unor decizii. Putem presupune că această cooptare poate avea loc inclusiv prin metode de corupţie, nu doar prin metode de cooptare politică. Însă, dacă un partid se retrage de la guvernare, atunci, evident, capacitatea de acţiune a unui guvern minoritar ar fi mult mai constrînsă”, a menționat intervievatul.

În opinia expertului, spre deosebire de Ucraina, în cazul Republicii Moldova, nu poate exista o soluţie impusă din exterior prin “paraşutarea” a cinci sau zece specialiști străini, atît timp cît necesitatea reformelor nu este conştientizată de clasa politică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?