Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

În Moldova dispar satele

29 sep. 2015,, 18:00   Societate
6441 4
В Молдове исчезают села
Foto: noutati.md
Sociologii atenționează: republica noastră agrară riscă, în viitorul apropiat, să rămînă fără sate. Astfel, potrivit datelor statistice, în prag de dispariție în Moldova se află încă 50 de localități. Populația acestor localități, care cîndva erau pline de oameni, acum nu depășește 40 de persoane. Principala cauză a acestei statistici triste este plecarea masivă a locuiotorilor la muncă peste hotare sau în orașele mari. Astfel, numai în anul 2014 de la sate au plecat circa 36 de mii de oameni.

În calitate de exemplu poate fi adus satul Batîc (comuna Geamănă, Anenii Noi). Oficial, în această localitate acum își au viza de reședință 17 persoane, însă locuiesc doar 11 – cei care nu au reușit să plece. Majoritatea caselor din Batîc sînt demult părăsite. În sat nu există magazin, poștă sau punct medical.

Notă „Blocnotes Moldova”: În prezent, în Moldova sînt înregistrate deja peste 60 de localități fără locuitori. Cel mai înalt nivel de migrație de la sate este înregistrat în raioanele Dondușeni, Rîșcani, Soroca, Florești, Fălești.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?