X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Căldura de la iarnă va arde la buzunar

29 sep. 2015,, 10:50   Societate
3303 1

Foto: antena3.ro

Moldovenii care fac focul în sobe vor avea cheltuieli mai mari la iarnă. Preţul cărbunilor a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut. Comercianţii spun că principalele cauze sînt devalorizarea leului în raport cu dolarul şi conflictul armat din estul Ucrainei. Nici oamenii care fac focul cu lemne nu au motive să răsufle uşuraţi, deoarece şi acestea s-au scumpit.

Acum un an, o tonă de cărbuni costa în jur de 3.300 de lei. Astăzi, preţul este de 4.200 de lei. Importatorii spun că, din cauza războiului din Ucraina, cumpără cărbuni din regiunea Rostov a Rusiei.

"Rusia este mare. Dacă să vorbim despre calitatea cărbunelui din Kuzbas, e altă calitate. Dar aici e acelaşi bazin care e şi în Ucraina şi cărbunele nu e de calitate mai rea. Totul depinde de dolar. Dacă se va scumpi dolarul o să ridicăm şi preţul la cărbuni", a declarat directorul unei firme importatoare de cărbuni, Ion Avram.

Şi lemnele sînt mai scumpe în acest sezon. Un metru cub de buşteni costă 750 de lei, cu 100 de lei mai mult decît anul trecut. Oamenii spun că nu au încotro şi vor fi nevoiţi să economisească din altă parte.

"De la 2.500 şi acum e 4.000, este puţină diferenţă. Muncim, cumpărăm şi ne încălzim cu cărbune, lemne. La gaz nu. Gazul nu e convenabil, e scump. Ce să facem? Mai economisim din haine că iarna nu poţi pune haine pe foc", a spus un bărbat.

Parascovia Ciobanu din Străşeni locuieşte de una singură. Femeia are o rezervă de lemne pentru cel mult o lună, iar pensia 800 de lei îi ajunge doar pentru medicamente şi strictul necesar.

"Fac focul o dată pe zi, dimineaţa fac. Ei nu chiar dimineaţa, aşa pe la amiază, ca să fie cald noaptea. E greu de tot. Nu ştiu mai departe ce va mai fi", a spus femeia.

Pînă în acest an Moldova a importat cărbuni din Ucraina. Pînă la declanşarea conflictului din Donbas, ţara vecină era considerată al doilea cel mai mare producător de cărbune din Europa, cu 115 mine în regiunile Donețk și Lugansk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?