Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Deputaţi din toate fracţiunile APCE cer eliberarea urgentă a deţinuţilor politici din „grupul Petrenco” (DOC)

29 sep. 2015,, 09:00   Societate
3436 1

Foto: moldnews.md

Reprezentanţii tuturor grupurilor politice din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au semnat luni, 28 septembrie, o Declaraţie scrisă în care cer autorităţilor Moldovei eliberarea urgentă a tuturor deţinuţilor politici.

Despre aceasta a declarat pentru agenţia OMEGA ex-deputatul, Alexandr Petkov, care se află, împreună cu soţia deţinutului politic, Grigore Petrenco şi avocatul Ana Ursachi, la Strasbourg, unde se desfăşoară sesiunea APCE.

În Declaraţie se spune că libertatea de exprimare, libertatea întrunirilor şi dreptul la proteste, sînt dreptul fundamentale ale omului, iar Moldova, fiind membru cu drepturi depline a Consiliului Europei, este obligată să respecte angajamentele asumate.

„Condamnăm vehement încălcarea extrem de gravă a drepturilor şi libertăţilor omului în Moldova, dar şi represiunile politice împotriva reprezentanţilor opoziţiei”, se spune în Declaraţia APCE privind arestarea „grupului Petrenco”.

Documentul a fost semnat de deputaţii tuturor fracţiunilor politice, reprezentate în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deşi a fost deja colectat numărul minim necesar de semnături (20) pentru ca documentul să fie înregistrat la Secretariat, deputaţii continuă să-l semneze, indiferent de apartenenţa politică, iar Declaraţia este dezbătută la şedinţele grupurilor politice, care se desfăşoară în seara zilei de luni, 28 septembrie.

În continuare, Adunarea Parlamentară va expedia Documentul Comitetului de miniştri al Consiliului Europei, care va cere un răspuns autorităţilor moldoveneşti în legătură cu încălcarea drepturilor omului şi arestul „grupului Petrenco”.

Amintim că liderul partidului de opoziţie „Blocul Roşu”, fostul deputat, membrul de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Grigore Petrenco, împreună cu alţi 7 protestatari, a fost reținut violent de poliție la 6 septembrie curent, după ce a protestat în fața Procuraturii Generale şi a intenţionat să instaleze corturi pe trotuar, în faţa instituţiei publice pentru a protesta paşnic în regim non-stop contra regimului oligarhic. Aceştia au fost încarceraţi în Izolatorul de detenţie preventivă pentru 30 de zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?