Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

China și SUA își vor consolida cooperarea în lupta împotriva corupției

26 sep. 2015,, 22:00   Externe
3139 5

Foto: agerpres.ro

China și Statele Unite s-au angajat să intensifice lupta împotriva corupției, spălării de bani și finanțării terorismului, a precizat sâmbătă Ministerul de Externe chinez, după o întrevedere a președinților celor două țări la Washington, informează AFP. Președintele Xi Jinping și-a încheiat vineri o primă vizită în SUA, unde s-a angajat alături de președintele Barack Obama să intensifice lupta împotriva încălzirii climatice și criminalității cibernetice, dar în cursul căreia cei doi lideri au avut păreri divergente în privința libertăților și a insulelor care fac obiectul unor diferende între China și vecinii săi.

Xi Jinping a desfășurat o campanie de luptă împotriva corupției în China de la venirea sa la putere în urmă cu peste doi ani, iar autoritățile au început urmări penale împotriva cetățenilor chinezi care au fugit în străinătate, în cadrul unei operațiuni care vizează repatrierea responsabililor suspectați de corupție. China și SUA au decis să adopte "măsuri practice care să faciliteze cooperarea în lupta (împotriva corupției) și identificarea cazurilor de corupție majoră", a precizat Ministerul de Externe de la Beijing într-un comunicat publicat pe site-ul său.

"Cele două părți s-au angajat să-și intensifice cooperarea efectivă în prevenirea corupției, detectarea deturnării de fonduri publice, schimburile de probe, lupta împotriva corupției transnaționale, repatrierea persoanelor fugite și a imigranților clandestini, controlul narcoticelor și lupta antiteroristă", adaugă sursa citată. Reprezentanți ai Ministerului chinez al Securității Publice și ai Departamentului american al Securității Interne se vor întâlni 'la un moment oportun' în SUA.

"Cele două părți au salutat progresele recente realizate în repatrierile de chinezi fugiți și de imigranți clandestini prin zboruri charter și speră să continue această cooperare", se mai arată în comunicat. Campania de repatriere a stârnit îngrijorări în Australia, unde China a trimis membri ai serviciilor de securitate pentru a face presiune asupra suspecților, fără a preveni autoritățile de la Canberra, notează AFP.

Majoritatea țărilor occidentale, printre care și SUA, nu au semnat un tratat de extrădare cu China, unde tribunalele sunt controlate de Partidul Comunist și unde folosirea forței pentru obținerea de mărturii este considerată monedă comună. Nu există niciun control independent legal asupra anchetelor disciplinare interne din partid, care privează persoanele suspectate de corupție de acces la avocați, mai precizează France Presse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?