X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Tot mai multe cazuri de intoxicaţie alimentară în Capitală

23 sep. 2015,, 11:30   Societate
2392 0

Foto: likar.info

În opt luni ale acestui an, peste 1.000 de oameni s-au intoxicat cu mîncare în Chişinău, ceea ce reprezintă o creştere cu 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Medicii spun că se întîmplă inclusiv din cauză că moldovenii gătesc multe bucate de sărbători şi nu reuşesc să mănînce totul în stare proaspătă.

Ecaterina Guzun are o familie numeroasă. De aceea, a pregătit, luni, de hramul localităţii, o masă bogată: "Am gătit răciturile, la noi se fac, ş-apoi pîrjoalele, ş-apoi sarmale, ş-apoi salatele, nişte tartune. Sîntem neamuri multe, omul meu îi al 17-lea copil la părinţi."

Cea mai mare parte a bucatelor a fost gătită duminică şi pusă în frigider.

Specialiştii spun însă că şi alimentele păstrate la rece pot fi periculoase pentru sănătate.

"Printre cei mai frecvenţi factori de transmitere sînt produsele din carne, ouă. Nu lăsaţi mai mult de două ore produsul alimentar pregătit la temperatura camerei. A evita contaminarea încrucişată a produselor alimentare, adică produsul gata finit de materia primă", a spuzs medicul epidemiolog Vitalie Patraşcu.

Pentru a fi siguri de calitatea şi prospeţimea produselor, unii oameni gătesc doar produse agricole din propriile gospodării. Alţii spun că au renunţat la tradiţia meselor copioase de sărbători.

Medicii le recomandă oamenilor să cumpere produsele perisabile doar din locuri autorizate, să citească informația de pe ambalaj şi să se spele pe mîini înainte de a găti bucatele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?