Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Croația ridică blocada asupra transportului rutier de mărfuri dinspre Serbia

23 sep. 2015,, 02:00   Externe
3206 0

Foto: dni.ru

Croația a decis să ridice blocada asupra transportului rutier de mărfuri dinspre Serbia, dar numai pentru camioanele ce transportă produse perisabile, a anunțat postul de radio public, citând un comunicat al guvernului de la Zagreb, transmite Reuters, în timp ce agenția sârbă Tanjug a relatat că postul de frontieră Bajakovo (est) a fost redeschis pentru toate vehiculele. Blocada a provocat o coadă de camioane pe autostrada Belgrad — Zagreb pe o distanță de cel puțin 12 kilometri.

Conform AFP, premierul croat Zoran Milanovic a cerut marți Serbiei să reînceapă să direcționeze migranți spre Ungaria și să orienteze o parte și către România, în contextul în care țara sa este copleșită de sosirea a peste 35.000 de refugiați în ultimele șase zile.

Pentru a pune presiune asupra Belgradului, Croația a interzis luni accesul camioanelor dinspre Serbia pe la Bajakovo, singurul punct de trecere ce mai era deschis între cele două state. De joia trecută, celelalte șapte puncte de trecere sunt închise din ordinul Zagrebului.

Marți, premierul sârb Aleksandar Vucic a cerut Uniunii Europene să reacționeze la închiderea de către Croația a graniței comune pentru transportul de mărfuri, avertizând că, în caz contrar, va recurge la 'contramăsuri' pentru a proteja interesele țării.

'Așteptăm (...) ca UE să reacționeze și apoi Serbia va răspunde, cu calm, fără a încălca reglementările', a declarat Vucic, menționând că, potrivit estimărilor preliminare, țara sa a suferit pagube de circa 20 de milioane de euro din cauza închiderii frontierelor cu Ungaria și Croația.

Ulterior, postul de frontieră 'a fost redeschis pentru toate vehiculele', a relatat agenția Tanjug, citând Ministerul de Finanțe de la Belgrad.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?