Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Deţinutul politic, Petrenco este invitat la sesiunea APCE (DOC)

22 sep. 2015,, 12:40   Politică
4745 4
Политзаключенный Петренко приглашен на сессию ПАСЕ (ДОК)
Foto: noi.md
Membrul de onoare al APCE, fost deputat, Grigore Petrenco, arestat pentru participarea la protestul antioligarhic din 6 septembrie, a fost invitat să participe la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care va avea loc în perioada 28 septembrie – 2 octombrie la Strasbourg.

Petrenco a fost invitat la sesiunea de la Strasbourg în calitate de ex-vicepreşedinte al Grupului Stângii Europene Unite din APCE pentru a prezenta un raport despre situaţia drepturilor omului din Republica Moldova.

Invitaţia a fost făcută de preşedintele Grupului Stângii Europene Unite din APCE, Tinny Kox care solicită participarea lui Grigore Petrenco la „întâlnirile Grupului în cadrul celei de-a Patra Sesiuni în perioada 28 septembrie – 2 octombrie la Strasbourg, în calitate de ex-vicepreşedinte al Grupului Stângii Europene Unite din APCE, pentru a informa despre evoluţiile recente şi situaţia drepturilor omului din Republica Moldova”.

Amintim că Grigore Petrenco deţine titlul de Membrul de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, acordat în luna iunie 2015, la Strasbourg. Tot atunci, Președintele APCE, Anne Brasseur i-a acordat lui Grigore Petrenco şi „Medalia de Merit a Adunării Parlamentare (Pro Merito)”.

Grigore Petrenco a fost membru al delegației moldovenești la APCE din 2007. Făcea parte din Grupul Stângii Europene Unite, iar în ultimii doi ani a fost vice-președintele lui. Petrenco a fost delegat din partea grupului parlamentar în cadrul Comitetului de Monitorizare al Adunării. Pe parcursul mai multor ani, politicianul a exercitat funcţiile de co-raportor al APCE pentru Albania. Grigore Petrenco, de asemenea, a fost membru al subcomitetului APCE pentru Karabahul de Munte.

Liderul partidului de opoziţie „Blocul Roşu”, fostul deputat, membrul de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Grigore Petrenco, împreună cu alţi 7 protestatari, a fost reținut violent de poliție la 6 septembrie curent, după ce a protestat în fața Procuraturii Generale şi a intenţionat să instaleze corturi pe trotuar, în faţa instituţiei publice pentru a protesta paşnic în regim non-stop contra regimului oligarhic. Aceştia au fost încarceraţi în Izolatorul de detenţie preventivă pentru 30 de zile.

Arestarea liderului partidului de opoziţie a trezit un val de critici, atât în Moldova, cât şi peste hotare. Solicitări privind eliberarea deţinutului politic, Grigore Petrenco şi a tuturor persoanelor arestate la protestul 6 septembrie, au fost făcute deja de mai mulţi deputaţi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, de politicieni din Germania, Ungaria, Georgia, Ucraina, Belarus şi Moldova. Pentru eliberarea deţinuţilor politici s-au expus public numeroşi politicieni, jurnalişti şi formatori de opinie din Moldova. În mai multe oraşe ale lumii au loc acţiuni de solidaritate cu deţinuţii politici care solicită eliberarea lor imediată din arest.

Ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola a anunţat că ştie despre soarta deţinuţilor politici şi monitorizează îndeaproape desfăşurarea acestui caz.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?