Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Drăguțanu: Plec din funcția de guvernator al BNM cu capul sus

21 sep. 2015,, 16:10   Economie
4721 27
Дрэгуцану: Ухожу с поста главы НБМ с гордо поднятой головой
Foto: tribuna.md
Dorin Drăguțanu a declarat că pleacă din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu capu sus, pentru că este convins că conducerea instituției a acționat corect în perioada crizei bancare și a fraudelor la băncile problematice. Potrivit funcționarului, o apreciere obiectivă a activității BNM va fi făcută de experți internaționali independenți, inclsiv de la FMI, informează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a afirmat că poate spune cu mîna pe inima că BNM a acționat corect, în conformitate cu legislația în vigoare și instrumentele de care dispunea instituția. Guvernatorul BNM a menționat că mult timp instituția se afla în captivitatea politicienilor care nu i-au oferit instrumentele necesare, iar acum acuză BNM de acțiuni incorecte sau de inacțiuni. „Cum poți să prinzi pește, dacă nu-ți dau undiță?”, a intrebat Drăguțanu.

Funcționarul a menționat că evaluarea independentă a activității BNM va demonstra că a avut dreptate, deoarece BNM nu a ascuns nimic, a solicitat să fie modificată legislația pentru a putea interveni și instituția nu putea întreprinde măsurile respective atunci cînd nu dispunea de instrumentariul necesar.

Dorin Drăguțanu a spus că în ultimul timp BNM a devenit ținta unor atacuri sistematice din partea unor politicieni care doresc să mute mute accentele de pe furtul de la „Banca de Economii” pe alte probleme din sectorul bancar.

Funcționarul a subliniat că furtul de la „Banca de Economii” s-a produs nu doar în 2013 și 2014, dar și pînă în anul 2009, și după aceea, atît în perioada în care banca se afla sub controlul statului, cît și atunci cîn statul a cedat pachetul de control la BEM.

Funcționarul a menționat, de asemenea, că a apărut chiar un fel de „club al foștilor prim-miniștri” care insistau asupra demisiei lui Dorin Drăguțanu din funcția de guvernator al BNM. „Cei care au guvernat țara și au luat decizii acum acuză BNM de toate păcatele, pentru a distrage atenția de la cei care au furat banii”. Guvernatorul BNM consideră că asupra demisiei lui insistau cei care au furat bani de la BEM, pentru a face din el „țap ispășitor”. „Iar ei vor rămîne și cu bani, și în libertate”, a declarat Drăguțanu.

Potrivit funcționarului, negăsind motive legale pentru demiterea conducerii BNM în Parlament, unii politicieni au început să recurgă la metode murdare de atac și acuzații la adresa BNM. „Timpul va arăta cine a stat în spatele atacurilor asupra băncilor problematice, furtul banilor și ceea ce s-a întîmplat la BEM. Este nevoie de puțină răbdare. Noi așteptăm că investigația companiei Kroll va stabili cine sînt organizatorii furtului de la bănci, se va afla cum au fost scoși banii și cum au fost ascunse dovezile fraudelor”, a menționat Dorin Drăguțanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?