X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Branduri moldovenești, înregistrate în Coreea de Nord, Bahrein și Siria

18 sep. 2015,, 14:45   Business
4521 2

Branduri moldovenești, înregistrate în Coreea de Nord, Bahrein și Siria
Foto: agora.md

Chiar dacă Republica Moldova este o țară mică, unii titulari ai brandurilor autohtone și-au înregistrat mărcile în țări exotice, precum Coreea de Nord, Bahrein, Madagascar, etc. Printre titulari se regăsește și intrepretul Dan Balan, care a înregistrat în Coreea de Nord brandul său.

AGEPI remarcă o crestere a interesului solicitanților din Republica Moldova pentru asigurarea protecției mărcilor pe piețele altor state. Astfel, daca in 2010 au fost depuse 43 de cereri internaționale, având Republica Moldova ca țară de origine, atunci doar in primul semestru din 2015 au fost înregistrate 50 de cereri. Acest fapt demonstrează că producătorii autohtoni au tendința să își promoveze produsele pe tot mai multe piețe de desfacere.

În prezent 557 de mărci comerciale din Republica Moldova care au protecție pe piața altor state, unele destinații sunt extrem de exotice.

Dan Balan și-a înregistrat brandul în Coreea de Nord

În una din ele mai izolate țări ale lumii, Coreea de Nord au fost înregistrate patru mărci comerciale moldovenești: Vinăria Bostavan, Mileștii Mici, BARZA ALBA (BELÎI AIST) și Balan. Ultimul brand aparține interpretului Dan Balan și este înregistrat pentru mai multe clase de produse, cum ar fi instrumente muzicale, alcool, articole pentru fumători, publicitate, etc.

Managerul artistului a declarat pentru AGORA că înregistrarea în Coreea de Nord nu s-a făcut intenționat pentru promovarea unui produs, ci pentru că înregistrarea în această țară s-a făcut „la pachet” cu alte țări. „Au fost depuse cereri de înregistrare în multe țări, însă procesul decurge destul de greu.” afirmă Igor Lupașcu, managerul lui Dan Balan.

Directorul comercial al vinăriei Bostavan, Marin Artur, ne-a spus că întreprinderea nu exportă în prezent produsele sale în Coreea de Nord, dar nu a oferit vreo explicație exactă a înregistrării mărcii în această țară.

Unul din cele mai cunoscute branduri moldovenești BARZA ALBA (BELÎI AIST), aparține Ministerului Agriculturii. „În ultimii șase ani nu au existat exporturi de divinuri în Coreea de Nord. Barza Albă este unul din cele mai cunoscute branduri moldovenești, probabil că fosta conducere a Ministerului a avut anumite interese pentru a înregistra acest brand în țara respectivă”, a remarcat Liliana Dascaliuc, specialistul principal din cadrul departamentului vinificației.

Brandul nu poate fi înregistrat din întâmplare

„Există două posibilități de a depune o cerere pentru înregistrarea unei mărci comerciale în altă țară: plecarea directă în țara respectivă la autoritatea ce se ocupă de înregistrarea proprietății intelectuale sau depunerea unei cereri la AGEPI (în țara de origine), unde sunt selectate țările în care se dorește protecția mărcii. A doua variantă este mult mai ieftină și comodă, astfel este utilizată cel mai frecvent”, a declarat vice-directorul AGEPI, Ion Țigănaș.

El mai spune că fără dorința solicitantului nu se face înregistrarea într-o anumită țară. „La pachet” brandul poate fi înregistrat doar în Comunitatea Europeană. „Dacă există o solicitare de înregistrare pe teritoriul unei țări, atunci solicitantul are anumite interese pe această piață”, remarcă vice-directorul AGEPI.

Brandurile moldovenești cu cea mai mare acoperire

Medicamentul Mellozan are un palmares impresionant de 82 de țări unde a fost înregistrate sau depuse cereri de înregistrare a brandului. Cele mai exotice destinații sunt: Botswana, Cuba, Curaçao, Bhutan, Islanda, Bonaire Sint Eustatius și Saba (insule din arhipelagul Caraibean sunt considerate teritoriul olandez). Totuși titularul mărcii comerciale este compania americană INFRED. Anterior această companie a avut o întreprindere-fiică în Republica Moldova, care a cesionat după un an de activitate mărcile comerciale pe care le avea în proprietate.

Proprietarii brandului Tucano au depus cereri sau au înregistrat marca în circa 50 de țări, printre care cele mai exotice sunt Kenia, Bahrein, Oman, Sudan, și Vietnam. Este și singurul brand moldovenesc înregistrat în Noua Zeelandă.

Floare-Carpet, marcă înregistrată în Australia

Interesant este faptul că întreprinderea autohtonă Floare-Carpet și-a înregistrat marca comercială în Australia, unde mai sunt prezente încă 14 branduri moldovenești. Managerul companiei a declarat că întreprinderea exportă produsele sale pe teritoriul Australiei.

Producătorul de înghețată Sandra a înregistrat brandul în destinații exotice precum Iran, Ghana și Syria.

Marca comercială Букет Молдавий a ajuns să fie înregistrată chiar și în Madagascar, Singapore și Vietnam.

La categoria producătorilor de articole pentru fumători marca comercială Mond a solicitat protecție în Mozambic și Egipt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?